10 dolog, amit jó tudni a gluténérzékenyekről

Sajnos a legtöbb ember fejében (akinek nincs a közvetlen környezetében cöliákiás ember) a gluténérzékenyek ufónak számítanak, akik elvakult hipszterekként követik a legújabb diéta-trendet és idegesítőek, mert mindig válogatnak. Tájékozatlannak, tudatlannak lenni nem gáz... az viszont már gáz, ha úgy formálsz kritikát valamiről, hogy fogalmad sincs az adott dologról.
Mit érdemes tudni egy gluténérzékenyről?


  1. Nem választotta ezt az életformát, hanem egy komoly autoimmun betegség miatt kényszerült rá. Nem azért diétázik, mert fogyni akar/ saját döntés alapján akar egészségesen, tudatosabban táplálkozni. Ha megkapod a diagnózist, hogy gluténérzékeny vagy, akkor onnantól kezdve nincs döntés, vagy választás... ha el akarod kerülni a súlyos szövődményeket, akkor ez az egyetlen járható út.
  2. Nem azért nem kér a süteményedből, mert válogatós, vagy meg akar bántani Téged. Egy gluténérzékeny esetében nincsenek csaló napok, sem csaló órák, sem percek, sem másodpercek. Egy falatka sütemény is problémát okoz, az egy dolog, hogy utána milyen rosszul lesz az illető (hányás, hasmenés, ájulás, puffadás, görcsök... egyénfüggő), de a jövőben ezeknél sokkal komolyabb következménye is lehet annak a falatka sütinek.
  3. Ez nem csak egy hétig, hónapig, évig tartó diéta, ami után az ember jobban lesz és meggyógyul. Nem olyan, mint mikor elrontod a gyomrodat és utána pár napig diétázol, hogy helyrejöjjön. Hiszen ilyen esetekben a Te szemed előtt ott lebeghet, hogy pár nap és újra helyreáll minden. Gluténérzékenység esetén a diéta egy életre szól, nem fog elmúlni, az illető nem fog meggyógyulni.
  4. A gluténmentes élet nem egyszerű, sokkal több energiát, időt, pénzt igényel, mint gondolnád. Míg Te beugrasz egy pékségbe a kenyérért, zsemléért, kifliért, vagy egyszerűen elintézed az általános bevásárlást közben, egy gluténérzékeny korábban kel, hogy megsüsse a saját kenyerét. Míg Te veszel egy szendvicset a büfében és a menzán ebédelsz, egy gluténérzékeny reggel elkészíti az egész napos szendvicsellátmányt és még ebédet is dobozol magának, mivel sem a büfében, sem a menzán nem tud enni. Úgyhogy amikor arra kér, hogy légyszi ne a tányérja felett adogasd át a gluténos kekszet másoknak, akkor ne forgasd a szemed, mert hidd el, ez aztán nem fáradság.
  5. Amikor elmentek valahova és beültök a barátokkal egy pizzára, sütire stb. és ő csak egy üdítőt rendel, elég nehéz neki így is, nem kell még megjegyzéseket is tenni rá. Képzeld magad a helyébe. Barátokkal mentek szórakozni, és Te valamiből mindig kimaradsz - nem a saját döntésed miatt, hanem egyszerűen rákényszerülsz - és ezért még megjegyzéseket is kapsz másoktól. "Miért különcködsz mindig?" "Legalább a szalámit edd le a pizzáról"... Neked sem esne jól, ha egy "betegség" miatt (amiről nem tehetsz) még be is szólnának Neked.
  6. A gluténmentes élet rengeteg lemondással jár. Olyan ételekbe is kerülhet glutén, ami meg sem fordulna a fejedben. Tartalmazhat glutént egy csoki, szalámi, joghurt, puding, májkrém, sőt, még fűszer is.
  7. Nyugodtan egyél előtte gluténtartalmú ételeket, attól nem fogja rosszul érezni magát. :) Ez egyébként nagyon aranyos elképzelés, ha tényleg törődsz egy gluténérzékennyel, akkor úgy gondolod, őt bántja, ha látja, hogy más olyan ételeket eszik, amit ő nem ehet. (Ha például Anyával együtt megyünk vásárolni, ő nem akar soha semmilyen pékárut vagy gluténtartalmú édességet venni magának. Néha én szoktam neki mondani, ha meglátok valamit, hogy hú de megenném ezt a fánkot, ha nem lennék gluténérzékeny, Anya, nem akarsz venni egyet magadnak? Vagy például Anya tesztelte le nekem az Oreo kekszet, soha nem ettem az igaziból - már nem is fogok - ő tesztelte és mondta el, hogy milyen. :D Vagy ha Bálint eszik olyat, amiből én nem tudok enni, akkor mindig kérem, hadd szagoljam meg és hogy mondja el, milyen. Múltkor például kínait evett, próbáltam kiszedni belőle, hogy milyen fűszereket érez, hogy elkészítsük gluténmentesen is, de ezen a téren annyira nem mozog otthonosan. :D) Szóval nyugodtan egyél előtte gluténtartalmú ételt, de ne csodálkozz, ha arra kér, hogy hadd szagolja meg, és arról érdeklődik, hogy milyen íze van. :)
  8. Sajnos az a pici is árt. A gluténmentes diéta egy gluténérzékeny esetében zéró toleranciás. Egy apró morzsa is problémát okozhat, sőt, ha egy vajba nyúltok, míg Te egy gluténos kenyeret kensz, ő meg a saját gluténmentes kenyerét, akkor az a minimális mérték is, amit te a késeddel vihetsz be a vajba és ő esetlegesen a saját kenyerére rákeni, már bajt jelent. Nem sülhet a gluténmentes rántott hús olyan olajban, amiben előtte hagyományos rántott hús sült. Nem teheted egy tányérra a gluténmentes ételt a gluténossal, mert akkor már keresztszennyeződik és egy gluténérzékeny ettől már rosszul lehet... a jövőbeni szövődményekről nem is beszélve.
  9. Ez nem ugyanolyan, mint a vegetáriánus életmód, vagy a vegánság... hiszen vegetáriánusnak/vegánnak lenni általában egy választás/saját döntés eredménye.
  10. Igen, vannak néha rossz napok, amikor az embernek elege van az egészből és nem érti, miért pont ő ilyen szerencsétlen. Ilyenkor jól esik egy kedves, támogató szó, egy ölelés, vagy egy közösen elkészített gluténmentes finomság. De mint tudjuk, Isten a legnehezebb csatákat a legjobb harcosainak adja! ;)
Még mindig ufóként tekintesz egy gluténérzékeny ismerősödre? Akkor ideje magadban keresni a hibát... :) 

Share:

0 hozzászólás