Gluténmentes fonott kalács

Ez az első olyan fonott kalácsom, ami nem csak ízre és állagra tökéletes, hanem valami eszméletlen gyönyörű is és totálisan el vagyok ájulva tőle. Amikor kivettem a sütőből, nem hittem a szememnek, hogy lehet ennyire szép! :D
Húsvétra tutira ezt fogom sütni. :)

Hozzávalók

  • 250 g gluténmentes kenyérliszt (én most Schär mix B-t használtam, de Nutri Free Mix per Pane-val ugyanolyan jól működik)
  • 30 g cukor
  • 4 g porélesztő
  • 4 g útifűmaghéj
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1,5 dl meleg tej
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. olvasztott vaj
  • Kenéshez: 1 tojás

A száraz összetevőket elkeverjük, majd hozzáadjuk a meleg tejet, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk és 50 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta, nagyon vékonyan megolajozott nyújtófelületen átgyúrjuk és 4 részre osztjuk. A négy részt kisodorjuk és négyes fonással összefonjuk a tésztát. Olajjal kikent (vagy olajsprayvel kifújt) kenyérformába tesszük, még 15 percig kelesztjük és a tetejét megkenjük felvert tojással (az intenzívebb szín érdekében lehet 1 tojás sárgája + 1 ek. tej, én így készítettem). 175 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
CSODA!
Csodagyönyörű és isteni finom, puha ♥





Share:

11 hozzászólás

  1. Szia Dóri! Tudom, hogy friss a bejegyzés, de ha esetleg maradna belőle másnapra, vagy harmadnapra is egy szelet (bár kétlem, olyan csodaszép :)), akkor írd már le a tapasztalataidat, hogy milyen marad az állaga. Köszi, Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi,
      Köszi! :) Két héttel ezelőtt készítettem ezt a kalácsot, ugyanis múlt héten bölcsességfog műtétem volt ismét, volt egy hét kényszerpihenőm, így előre kellett dolgoznom. Másnap még teljesen jó volt, bár nem olyan, mint frissen. A harmadnapról már sajnos nincsenek információim, mert elfogyott. :)

      Törlés
    2. Szia Dóri! Amilyen gyönyörű, az is csoda, hogy másnapra még maradt belőle. :) Köszi az információt. Jobbulást az újabb "sokk" után. További szuper bejegyzéseket! ;)

      Törlés
  2. Régóta kerestem nagyon finom fonott kalács receptet. Nagyon guszta, meg fogom sütni. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  3. Szia Dori!

    A fonott kalacsod szeretnem ma megsutni.
    Haas instant elesztom van.
    Abbol is 4g kell bele?
    Koszonettel:
    Vivien

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dóri!
    Megsütöttem, de én Pennys kenyérlisztből. Annyira jól lehet vele dolgozni. És az íze... Az, hogy csoda nem fejezi ki pontosan. Amióta cölis vagyok nem ettem ilyen finom kalácsot! Komolyan, kicsordult a könnyem, amikor beleharaptam az első falatba! Nagyon szépen köszönöm! Áldott ünnepeket kívánok! Az enyém már az!
    Puszi, Anita

    VálaszTörlés
  5. Szia, remelem igy par evvel kesobb is er kerdezni :) kenyersuto forma nelkul is meg lehet sutni? Anno meg a gm dieta elott sutottem ilyet, ahhoz nem kellett forma h meggonva is tovabb keljen, de el tudom kepzelni hogy egy gm teszta ami lagyabb, esetleg szetfolyik ha nincs formaban. Vagy hogy van ez?

    VálaszTörlés
  6. Szia Dóri. A recept leirasakor az élesztő hozzáadása hiányzik 😀 holnap készülök megsütni, remèlem jól sikerül. Köszi a receptet😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiányzik ! Az is beletartozik a száraz összetevőkbe, ugyanúgy mint pl. az utifű maghéj!

      Törlés
  7. Szia. Elkeszitettem de nekem nem sikerult. Nem is volt gyurhato szinte hig lett bar az is igaz hogy en a Freee from kenyerlisztet hasznaltam. Az lehetett a problema.🙂

    VálaszTörlés
  8. szeretném megkérdezni, hogy a gm kalácsot légkeveréssel vagy alul-felül sütéssel kell sütni?

    VálaszTörlés