Tegnap volt Anya születésnapja és bár hadakozott, hogy ne süssek tortát, nincsen születésnap torta nélkül, így hajthatatlan voltam.
2 éve karamelltortát sütöttem neki, ami szerinte élete tortája volt, így mindenképpen valami hasonlót szerettem volna, ami mégsem ugyanaz. Így kötöttem ki a grillázs torta mellett. :)
Első körben sütöttem két 3 tojásos piskótát a 20 cm-res tortaformámban az alábbiak szerint.
Hozzávalók
- 3 tojás
- 3 ek. rizsliszt
- 3 ek. cukor
- 6 g sütőpor
- kevés víz
A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét habbá vertem. A sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a sütőporral elkevert rizslisztet és igény szerint még egy pici vizet. Óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérje habját és 175 fokos sütőben egyesével kb. 20 percig sütöttem.
Krém
Hozzávalók
- 1 cs. gluténmentes vaníliapuding
- 300 ml tej
- 2 ek. cukor
- 250 ml növényi habtejszín
- grillázs (cukrot olvasztunk - kb 250 grammnyit olvasztottam, majd ha megolvadt, akkor levesszük a tűzről és hozzákeverünk kb. 80 g aprított diót)
A vaníliapudingot tejben megfőztem a cukorral, majd mikor kihűlt, robotgéppel hozzákevertem a felvert tejszínt. A grillázst sütőpapírra öntöttem, majd mikor megkeményedett és kihűlt, apróra törtem.
A kihűlt piskótalapokat kettévágtam, majd rétegezni kezdtem: piskóta, krém, apróra tört grillázsdarabok... így haladtam felfelé.
A tortát kívülről bevontam a maradék krémmel és apró grillázsdarabkákkal díszítettem.
1 hozzászólás
Nagymama vagyok a kis unokám és a kis menyem gluténérzékenyek!Szeretnék sütni nekik ezekből a csodálatos receptekből! Köszönöm szépen, és nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra!
VálaszTörlés