DECEMBER 1. - Mézeskalács rizslisztből
Talán a mézeskalács az egyik legelterjedtebb karácsonyi édesség, így mivel is indíthatnánk az adventi sorozatot, ha nem mézeskaláccsal? :)
Rizslisztből készítettem, így nincs szükség semmilyen lisztkeverékre. Első nap ez egy ropogósabb változat (én valamiért ezt jobban is szeretem, pedig a többség általában a puhább mézesért van oda), de másnapra szépen visszapuhul - még akkor is, ha nem tesszük dobozba. Én az asztalon felejtettem a tányért néhány szem kis mézeskaláccsal, a méztől annyira jó kis "nyúlósan" puha lett, még az is lehet, hogy megszeretem a puhább verziót is! :D Ha dobozba teszitek, biztos még puhább lesz. :)
Hozzávalók
- 250 g rizsliszt
- 5 g útifűmaghéj
- 5 g gluténmentes sütőpor
- 75 g cukor
- 1 csipet só
- mézeskalács fűszer (fahéj, szegfűszeg stb. ízlés szerint)
- 1 tojás
- 70 g méz
- 50 g margarin
A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, sütőporral, cukorral, sóval, fűszerekkel, majd beleütjük a tojást és az együtt összemelegített mézet és margarint. Elkezdjük összedolgozni, morzsolgatjuk, majd gyúrjuk - ne ijedjetek meg, ez eleinte egy rémálom tésztának fog tűnni. :D Nem akar összeállni, tök száraz - ez teljesen normális. Addig dolgozzunk rajta (néhány percről van szó), amíg nem tud egy gombóccá összeállni. Ha összeállt, takarjuk le, hagyjuk 20 percig pihenni, az útifűmaghéj szépen tenni fogja a dolgát.
20 perc után alaposan gyúrjuk át, majd tegyük rizsliszttel szórt felületre, ahol szintén gyúrjuk át - nekem még vett fel egy kis lisztet.
Nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a mézeskalácsokat.
175 fokos sütőben süssük pirulásig (kb 10-12 perc), nekem icipicit túlsült, mert éppen telefonáltam és olyan fontos dolgokról beszélgettünk, hogy a mézeskalács kicsit kicsusszant a fejemből. :D
De így még ropogósabb lett, úgyhogy nekem még jobban is ízlik! :)
Úgyhogy adventi sütögetésre fel, 'this the season! ♥ :)
7 hozzászólás
Szia! Működik ez a recept barna riszliszttel is? A válaszod előre is köszönöm!
VálaszTörlésSzia! Barna rizsliszttel csináltam és jó lett. Nekem nehezen állt össze igy tettem még hozzá egy plusz tojást.
TörlésSzia, kipróbáltam szuper :) Nagyszerű hogy rizslisztből milyen egyszerűen milyen finomakat lehet sütni :) Köszönöm
VálaszTörlésNagyon szuper recept, köszi szépen!!! ✌️✌️✌️
VálaszTörlésNekem a rizslisztből készült sütik már másnapra szétmorzsolódnak.. :-((
VálaszTörlésSzia, nekem sem iazán akar összeállni a tészta :( Melyik márkát használtad a lisztből?
VálaszTörlésAdtam hozzá még vajat és tojást, de ... sajnos közel sincs olyan szép, mint a Tiéd. Mi lehet még a gond?
Köszi előre is!
Szia. Érdeklódnék, hogy keményító el tudom e helyettesíteni az útifűmaghéjat? Ha igen, mennyiségileg ugyanannyit használjak?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a választ. 😊