DECEMBER 7. - Bejgli rizslisztből
Megmondom őszintén: ezt hatalmas falatnak éreztem. A bejgli "csak simán gluténmentesen" is kihívás, nemhogy rizslisztből. De nem lettem volna hű önmagamhoz, ha nem vágtam volna bele a rizslisztes bejgli hadjáratba. És milyen jól tettem!
Gyönyörűek lettek (kivéve a diósat :D) és nagyon finomak - sütöttem a hagyományos mákos változatot, nálunk ez az örök kedvenc, de most újítottam egy picit: rumos-diós-mazsolás lett a másik rúd bejgli. Úgyhogy jelentem: a család új kedvencet választott, míg eddig mindenki egyöntetűen a mákos mellett pártolt, a mai rumos-diós akció mindenkit átállított a sötét(ebb) oldalról. :)
A bejegyzés végén a diósról is van egy kép, de meg kell, hogy mondjam, nekem a diós bejgli sosem lesz esztétikus... ő a kis szürke kisegér, aki szépen megbújik a többi között, eltűnik, miközben nagyon jófej. Úgyhogy azért lőttem róla is képet, mert nagyon finom és próbáljátok ki, de csak a bejegyzés végére került szegénykém. :D
Hozzávalók 2 kisebb rúd bejglihez
- 260 g rizsliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 4 g porélesztő
- 100 g Liga margarin
- 75 ml tej
- 1 tojás
- Töltelékekhez
- 100 g darált mák
- 60 g porcukor
- 4 ek. tej
- 120 g darált dió
- 60 g porcukor
- 2 ek. tej
- rumaroma
- mazsola
- Tetejére
- tojás
A rizslisztet elkevertem az útifűmaghéjjal, cukorral, sóval, porélesztővel, majd elmorzsoltam a margarinnal, ráöntöttem a tejet, beleütöttem a tojást és alaposan összedolgoztam a tésztát - ragacsoska lesz még, de nyugodtan takarjátok le és várjátok a csodát.
Addig elkészíthetitek a töltelékeket, borzasztóan egyszerű a dolgunk, a darált mákot elkeverjük a porcukorral és 4 ek. tejjel, majd a darált dióval ugyanezt tesszük, csak kevesebb tejjel és pluszban egy kis rumaromát is adunk hozzá.
Ha a tésztánk pihent 40 percet, rizslisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két gombóca osztjuk, amiket egyesével kinyújtunk. Eloszlatjuk a tölteléket (a diósra pluszban mazsolát szórunk), majd a két szélét behajtjuk és feltekerjük. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, majd mikor az rászáradt, akkor tojásfehérjével is.
Szívószállal megszurkáljuk a tetejüket, majd előmelegített 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük őket.
Isteni finomak! ♥
7 hozzászólás
Nagyon szép és a ligát lehet zsírral helyettesíteni?
VálaszTörlésNekem sajnos rettenetesen törik a tészta, nem tudom tekerni. Lehet ez a növényi tej miatt?
VálaszTörlésNem szabad túl vékonyra nyújtani, akkor könnyebb kezelni is, és nem reped ki sütésnél sem. A Liga felét zsírral helyettesítettem...isteni finom, porhanyós lett a tészta. Rizstejet használtam. Egy rúd kb.700 Ft- ból kijön. A mentes cukrászati bejgliért 3500-at fizettem. Nem kérdés...innentől én sütöm. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet!
Nagyon szépen köszönöm a receptet kívánunk örülök hogy kipróbáltam ezentúl mindig így fogom készíteni😊
VálaszTörlésköszönöm, szuper recept! egy másik receptnél olvastam, hogy a tölteléket nem szabad nyomkodni a tésztára, mert akkor reped. hát ezt is kipróbáltam (nem szándékosan) és tényleg, a mákos repedt, mert ahol lenyomkodtam a tölteléket, vékonyabb lett a tészta. LIGA margarinom nem volt, sima ramat használtam, teljesen jó az is. köszönöm, 7 év után én is ehetek bejglit_!
VálaszTörlésCsodasan nez ki , kiprobalom! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNekem sajnos nagyon törik, egyáltalán nem tudtam feltekerni :(
VálaszTörlés