Gluténmentes mákos rétes

Amint a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportban megláttam Gyimesi Szabina egyszerűen tökéletes réteseit, feltöltött bennem az elhatározás, hogy a következő újdonság bizony a rétes lesz. Mindig is nagyon szerettem, akár mákos, meggyes, túrós, grízes, almás rétesről volt szó... a rétes csak jó lehetett. Aki tagja a csoportnak, ITT találja meg Szabina réteseit. Aki viszont nem tag, annak kimásolom a receptet:
"Hozzávalók:
  • fél kg liszt (most Nutri free tésztaliszttel készítettem)
  • kb 4 dl langyos víz ( nem szoktam mérni), benne egy tk. ecet
  • csipet só
  • diónyi zsír.
  • 2 tojássárgája
Jól összedolgozzuk, én kb 3-4 órát meleg helyen tartottam, deszkán, műanyag tállal letakarva. (az utóbbi időben nekem ez a sok pihenőidő jött be) Pihentetés előtt (!) a 2 cipó tetejét olajjal be kenni, így nem szárad ki!!
A deszkára egy terítőt tettem, ( ez esetben a munkaasztalon csináltam , nem deszkán!) arra rizslisztet szórtam. És nyújtottam... türelmesen.... papírvékonyra.
Erre jött a töltelék,jó sok mák és meggy, feltekerni, olajozott tepsibe tenni, a rétest olajjal és bő tejföllel bekenni!!
Mehet sülni, míg szép barna nem lesz.
Magas fokozaton, 200 fokon sütjük. ( időtartamot nem tudok írni, mert nem szoktam mérni az időt)"

 Én most csak féladagot készítettem, ebből két szép rúd rétesem lett. A lisztet kevertem, 100 g Nutri tésztalisztet (per Pasta Fresca), 100 g Nutri kenyérlisztet (Mix per pane) és 50 g Schär tésztalisztet (Farina) használtam. A zsír nálam kókuszzsír volt és én nem hagytam ennyi ideig pihenni, csupán 40-50 percet, mert már nagyon ettem volna. 
A csoda: rizsliszttel szórt terítőn tök egyszerű volt nyújtani. Egyszerűen magától értetődő volt, hogy nyújtom a tésztát, az nyúlik, nem törik, nem szakad, hanem hajszálvékony lesz, amikor már kellően kinyújtom. Elámultam.
A töltelék nálam úgy alakult, hogy 100 g darált mákot elkevertem 40 g porcukorral, 1 ek. mézzel, majd ráöntöttem 40-50 ml tejet és összemelegítettem, majd mikor rottyant egyet, levettem a tűzről.
Miután kihűlt, ezzel töltöttem meg a tésztát, majd meggyszemeket is szórtam rá.
A külső tészta nekem picit roppanósabb lett a kelleténél, de mikor kihűlt, akkor szépen visszapuhult.
Nagyon fincsi lett! :)
És egy jó tanács, ahol a Nutri liszteket a legolcsóbban beszerezhetitek: ÉTELALLERGIA ABC!



sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás