Lisztmentes mákos sütemény

Már jóideje őrizgettem egy csomag darált mákot, valamiért a spájzban tanyázott hosszú hónapok óta annak ellenére, hogy imádom a mákos ételeket/sütiket. Mivel Bálint nincs oda a mákért, valószínűleg ez lehet az oka, hogy szegény régi kedvenc háttérbe szorult...
Mikor aztán képbe jött a meggy is, ugyanis Bálint nagypapájától kaptunk egy csomót, hát mondom csak elkészítem már ezt a finomságot, amire régen vágytam.
Betti oldalán találtam rá a lisztmentes mákos süti receptjére, ezt követtem én is.

Hozzávalók
  • 250 g darált mák
  • 100 ml tej
  • 5 tojás
  • 150 g cukor (az eredeti recept szerint 150, én csökkentettem 100-ra, de ha Ti nem vagytok kevésbé édesszájúak, akkor nyugodtan készítsétek az eredeti recept szerint :))
  • 1 kk. szódabikarbóna (ehelyett én sütőport tettem)
  • reszelt narancshéj
  • szegfűszeg (ez a két karácsonyi ízt idéző alapanyag nálam most kimarad, decemberben tuti meg fogom sütni így is, de most csak egy kis fahéjat tettem bele)
  • kevés citromlé
  • magozott meggy
A mákra öntsük rá a felforralt tejet és keverjük át - hagyjuk, hogy picit "felpuhuljon". A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük fel, a sárgáját habosítsuk a cukorral - utóbbihoz mehet a fahéj és a sütőpor is, majd a forrázott mák és a citromlé.
Óvatosan forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (én 25x20-asat használtam). 
Jöhet a kimagozott meggy, bőséggel, majd 175 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt meg is sül. 

Nagyon fincsi. :)




Share:

0 hozzászólás