Interjú
Egy kis elő-vizsgaidőszak
Annak, hogy nem jelentkezem, az az oka, hogy már javában benne vagyunk a zh-kban, vizsgákra való készülésben és emellett most még egy kutatócsoport tagja is vagyok. Éppen egy feladatra készülünk, ahol az a lényeg, hogy riporterként és interjúalanyként is brillírozni kell. Amikor interjúalanyként veszek részt a feladatban, a lisztérzékenység a téma. Beszúrom ide, hogy a nagy készülések közepette is legyen valami, ami ráadásul ide kötődik.
Mikor tudtad meg,
hogy gluténérzékeny vagy?
Körülbelül egy éve diagnosztizálták rengeteg vizsgálat után,
de már évekkel ezelőtt jelentkeztek a panaszok, csak nem tudták megállapítani
az orvosok, hogy milyen betegség okozza a tüneteket.
Milyen
tüneteket produkált ez?
Legfőképpen gyomorfájdalommal, hasi görcsökkel, puffadással
és rossz közérzettel járt.
Hogyan
lehet orvosolni ezt a problémát?
Sajnos gyógyszer nem létezik rá, csupán egy életen át tartó
diéta az, ami tünet-mentesít, de elmúlni sosem fog. Ez egy olyan dolog, amivel
együtt kell élni, sokszor mondják, hogy nem is betegség, hanem ez egy életmód.
Mennyire
szigorú a diéta?
Örülök, hogy erre rákérdeztél mert sajnos nagyon sokan
nincsenek tisztában ezzel a dologgal, hogy ez nem egy olyan diéta, amiben lehet
bűnözni. Ha véletlenül a szervezetembe kerülne pl. egy kenyérmorzsa, már az
óriási problémákat okozna, ezért nem csak arra kell figyelnem, hogy mit eszem,
hanem, hogy milyen körülmények között táplálkozom. Nem szabad ugyanazzal a
fakanállal keverni az én ételemet, amivel Anya a családnak főz, mert a fakanál
rostjaiban megragadhat a liszt és már ilyen kis mennyiség problémát okoz. A
legnagyobb bánatom az, hogy glutén sajnos nem csak az ember által elképzelt
evidens dolgokban található, hanem virsli, popcorn, csoki, joghurt és stb
minden tartalmazhat glutént.
Ha nem tartanám ennyire szigorúan a diétát, annak elég súlyos következményei lehetnének, pl. gyomorrák és bélrák, amit ha lehet, el szeretnék kerülni.
Ha nem tartanám ennyire szigorúan a diétát, annak elég súlyos következményei lehetnének, pl. gyomorrák és bélrák, amit ha lehet, el szeretnék kerülni.
Anyaglilag
mennyire megterhelő ez az életmód? Jár valami támogatás rá?
Nagyon drága. Egy kiló búzaliszt 150 Ft, ezzel szemben 1 kiló gluténmentes liszt
ára meghaladja az 1500 Ft-ot. Támogatást nem adnak rá, külföldön van olyan rendszer, hogy az orvos receptre felírhatja ezeket a
gluténmentes hozzávalókat, amivel az ember főz, és akkor a lisztérzékenyek
kedvezménnyel válthatják ki a gyógyszertárban. Sajnos a magyarok még nem
tartanak itt.
Van rá
valami kilátás, hogy ezt itthon is be fogják vezetni?
Sok ilyen próbálkozás volt, van egy ilyen szervezet, ami a
lisztérzékenyek jobb "sorsáért" kampányol, de sajnos a kormány eddig
leszavazta a dolgokat. Talán ha ők is ebben a cipőben járnának, máshogy
vélekednének.
Hogyan
befolyásolta ez a változás az életedet?
Egyelőre még nem tudom a pozitív oldalát nézni a dolognak. Sokan
mondják, hogy mennyivel jobb, mert én egészségesen táplálkozom. De még csak azt
a részt tapasztaltam, hogy mennyire nehéz végignézni, ahogy mások szendvicset
esznek, vagy beülnek egy cukrászdába. Főleg, mikor kijön a jó idő, minden
sarkon fagyit, kűrtöskalácsot és hasonló finomságokat árulnak, amire inkább rá se nézek, mert csak
elszomorodnék. Rossz érzés emellett az is, hogy sokan kényesnek titulálnak
azért, mert nem eszem meg valamit, ami nyomokban glutént tartalmazhat, vagy
kinevetnek, hogy jaj, hát ezt sem eheted? Akkor mit ehetsz? Nem esnek túl jól
az ilyen megnyilvánulások. De majd talán idővel könnyebb lesz, és hozzá fogok
szokni ezekhez a dolgokhoz.
0 hozzászólás