Gluténmentes csokitorta
Apa születésnapját, Kriszta névnapját ünnepeltük a héten, így egy olyan tortával szerettem volna előállni, aminek mindenki örül - mint utólag kiderült, a Kriszta valami gyümölcsösnek jobban örült volna... :D Na, majd jövőre!
Két piskótát készítettem, egy simát és egy kakaósat, mindkettőt a 28 cm átmérőjű tortaformában sütöttem ki.
Hozzávalók a sima piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. rizsliszt
- 1 tk. sütőpor
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 5 tojás
- 5 ek. cukor
- 4 ek. rizsliszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 tk. sütőpor
A tojásokat kettéválasztottam; a fehérjét habbá vertem, a sárgáját habosítottam a cukorral. Utóbbihoz hozzákevertem a sütőporral (+ kakaóporral) elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét és 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöttem őket.
Krém
- 1 cs. gluténmentes csokipuding
- 1 cs. gluténmentes tejszínes puding
- 550 ml tej
- 5 ek. cukor
- 60 g étcsokoládé
- 400 ml növényi habtejszín
- 200 g Liga margarin
- + kakaópor, porcukor
A krémhez a pudingporokat a cukor és a tej kíséretében nagyon sűrűre főztem (mikor felforrósodott a eldolgoztam. Ekkor megkóstoltam, és még ízlés szerint kakaóporral, cukorral ízesítettem.
A piskótalapokat 3 részre vágtam, így lett 6 lapom. A lapokat egy kis rumaromás kávéval meglocsoltam, majd megtöltöttem a krémmel és kívülről is bevontam a tortát. Annyi krémet hagytam, hogy a tetejét habnyomóval tele tudtam nyomni kis "csillagokkal" (milyen profin fogalmazok basszus :D ), ebbe ültek bele a csokik, karamelladarabkák, különféle dekorációs, de főként gasztronómiai értéket képviselő elemek.
0 hozzászólás