Gluténmentes fagyi-kérdés


FAGYITÉMA! 🍦🍨
Mivel itt van a jó idő (vééééégre ☀️) egyre gyakoribb a fagyi-kérdés.
Gluténmentes? Keresztszennyeződhet? Kockázatos? 
Én most kifejtem a saját álláspontomat, hozzászólásban pedig nagyon várom, hogy Ti mit gondoltok a témáról. Nem kívánok igazságot tenni, csupán az én tapasztalataimat és az ebből eredő véleményemet olvashatjátok. 
Néhány személyes esettel kezdeném. Kezdő diétázóként egy fagyizóba betérve afelől érdeklődtem, van-e gluténmentes fagyi - természetesen pohárban kérném, hiszen a tölcsér nyilvánvalóan kilőve. A pultoslány határozottan állította, hogy a gyümölcsfagyik mind gluténmentesek. Nagy örömmel kértem is két gombóc gyümölcsfagyit, elmajszoltam egy pohárkából, utána pedig alig értem már haza... brutális kegyetlenséggel jelentkeztek a tünetek, amik nálam a diétahibát jelzik. 
Másik esetem: egy fagyizó ajtaján nagy betűkkel hirdették, hogy gluténmentes fagyi is kapható, le nem mosható vigyorral az arcomon már nyitottam is be és örültem, hogy végre (az ezt megelőző rossz tapasztalataim után) biztonsággal ehetek egy finom fagylaltot - hiszen náluk van gluténmentes!
Lelkesedésem határtalan volt, de azonnal padlót fogtam, amikor a "melyik fagyi gluténmentes?" kérdésemre a lány visszakérdezett, hogy "mi az a glutén?". Anyám... ki van írva, hogy gluténmentes fagyit árultok, amit ráadásul feltételezhetően te adsz, mert te állsz a pult mögött és az egy dolog, hogy még nem sikerült elsajátítani, hogy a nagy betűkkel hirdetett gluténmentes fagyik melyik ízeket takarják, de még azt sem tudod, mi az a glutén, vagy hogy egyáltalán miről beszélek? Basszus. Még mindig hatalmas szívfájdalmam, hogy a vendéglátók nagy százalékának lövése sincs arról, mi az a glutén, mégis valahogy elfogadom. De ha valaki hirdeti, hogy gluténmentes opciónk is van, könyörgöm, legalább legyen fogalmuk róla, hogy miről beszél(n)ek. Végigkérdezte az összes létező allergént (nyilván túlzok, de ezt most itt tudjuk be a költői túlzások sorába), direkt nem szóltam közbe, kíváncsi voltam, hányadikként kerül sor a megoldásra. Nem került. 
Köszöntem, nem kértem és amilyen örömmel száguldoztam befelé, olyan szomorúan battyogtam kifelé pár perccel később.
Voltak még próbálkozásaim, de aztán meguntam, hogy a tavaszi/nyári séták alatt beiktatott fagyizások után azon rettegjek, hogy hazaérek-e még úgy, hogy nem szégyenítem meg magam a város szintén jóidőt élvező népe előtt.
Az első esetben két probléma is fenn állhatott: simán lehet, hogy annak a csajnak sem volt elképzelése arról, hogy mi az a glutén, csak rámondta, hogy a gyümölcsösek jók lesznek. Második opció: lehet, hogy tényleg gluténmentesek voltak a gyümölcsfagyik, de mára már belátom, hogy egy olyan fagyizó, ahol van kekszes, ostyás, mindenféle konkrétan glutént (nem csak nyomokban) tartalmazó fagyi és "rendes" tölcsért használnak, aligha tudja elkerülni a keresztszennyeződést.
Oké, hogy lemossa minden gombóc után a kanalát, de előfordul, hogy visszanyúl, vagy marad egy kis szötyi a fagyiskanálon. Mondhatod, hogy gluténérzékeny vagy és légyszi jól mossa le, mielőtt a te gombócodat adja, de előtte már sajnos simán szennyeződhetett az a gluténmentes fagyi. 
Van a "lapátolós" fagyizó, amit aztán végképp nem értek, hiszen szintén nagy betűkkel hirdetik, hogy gluténmentes opció is létezik és örüljünk neki, hogy minden ízben külön lapátka van - mondják -, ezzel elkerülhető a keresztszennyeződés. DE! Oké, hogy egyik fagyi lapátja nem érintkezik a másik fagyival - még ez lenne a kisebbik gond - de basszus, a gluténmentes fagyi lapátkáját ugyanúgy lehúzza a "rendes" tölcséren, ha egy nem gluténérzékeny éppen a gluténmentes fagylaltot kívánja meg. Ez sem megoldás.
Aztán a harmadik opció a tölcsér kérdés. "Dehogy morzsálódik " Dehogynem, néha még a fagyi fölött is.
Ez mind a keresztszennyeződés kalapja alá tartozik, amire egy gluténérzékenynek az összetevők mellett szintén oda kell figyelni. 
És nem azért írom mindezt le, mert finnyás vagyok és egy olyan világért imádkozom, ahova glutén semmilyen formában be nem teszi a lábát, hanem azért, mert én sajnos minden ilyen apró figyelmetlenség után napokig szenvedek. Nem egyszer volt már rossz tapasztalatom, körülbelül 1 órán belül kimutatom, ha az elfogyasztott bármi akár nyomokban is glutént tartalmazott.
És természetesen, mint mindig, itt is tisztelet a kivételnek, hiszen vannak olyan helyek, ahol tisztában vannak azzal, mire is kell figyelnie egy gluténérzékenynek és az előbb felsorolt hibalehetőségeket a lehető legminimálisabbra próbálják csökkenteni. Mert egyébként azt gondolom, hogy odafigyeléssel ezek is elháríthatók lennének. 
Ami viszont a legjobb, hogy már vannak kimondottan gluténmentes fagyizók, ahol nem is kell a keresztszennyeződéstől tartani - bár az én 200 km-res körzetemben egy ilyen sincs, úgyhogy én továbbra is maradok a Magnumnál, Twisternél és Calipponál, amit egy séta alkalmával úgy is elnyalogathatok, hogy még haza is érek utána.

Share:

4 hozzászólás

  1. A keresztszennyeződésre nem figyelnek, kicsit sem. Nem tudják mi a gluténérzékenység lényege. A legtöbb helyen pedig hülye divatdiétázónak tekintenek...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dóri!
    Teljesen egyetértek azzal, amit leírtál. Én is azt tapasztaltam, hogy a lisztérzékenyek által ajánlott legnépszerűbb fagyizókban is simán fennáll a keresztszennyeződés!!! :(
    Már kezdtem azt hinni, hogy velem van a baj, mert én nagyon szigorúan megnézem, mit veszek meg a cöliákiás kisfiamnak.
    Tudnál olyan helyeket írni, ahol minden fagyi gluténmentes?(tölcsérben, gombócos)
    Üdvözlettel: Anita

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mindenki, aki gluténmentes fagyira vágyna! 😁
    Ha Ráckevén jártok, nézzetek be hozzánk egy kis fagyizásra! Nálunk nem csak pohárban, hanem gluténmentes tölcsérben is kérhettek fagyit! A keresztszennyeződésről még annyit, hogy mi maximálisan igyekszünk odafigyelni, mégpedig úgy, hogy másik (elkülönített) fagyiskanállal szedjük nektek ki a fagyit egy teljesen "szűz" területről, és a kanalat pedig NEM a kanálmosóban mossuk le. Sok ételallergiás vendégünk van, sosem volt panasz, hisz Mindenki visszajár! 😁 Szóval, ha van időtök és kedvetek, várunk Benneteket szeretettel! A fb-on ránk is nézhettek! Nem kell like-olnotok, nem like-szerzés céljából írtam! www.facebook.com/mannaicerackeve
    Szép napot!
    Timi

    VálaszTörlés
  4. Kedves mindenki!Ha Bogácson a strandon fagyiztok figyeljetek oda a Gellatino fagyira,mert ki van téve,hogy Glutén és laktózmentes.De miután rosszul lettem,s elgondolkoztam,hogy mi a fenét ehettem.Rájöttem,hogy Fagyit.Másnap elmentem újra hozzájuk,kértem emelje ki a fagyis dobozt,s lám ott volt rajta kiemelve,hogy Glutént tatralmaz!Mikor rákérdeztem,hogy merik kitenni a táblát még engem ordított le a fiatalember,hogy azért mert rá van írva,Csak keresztszennyeződéses,így nyugisan kitehetik?! Szégyen gyalázat ;(

    VálaszTörlés