Gluténmentes meggyes-mákos pite
Tökéletes laktató sütemény őszre... meg télre is! :)
Valamiért extrán rákaptam az őszi szezonra, nyomatom a meleg zoknikat, a kötött pulcsikat, a gyertyákat és természetesen a pitéket. :)
Hozzávalók
Tészta
- 350 g gluténmentes süteményliszt (nálam Schär mix C és Mester család süteményliszt keveredett)
 - 75 g cukor
 - 0,5 mk. só
 - 1 tk. sütőpor
 - 100 g vaj
 - 60-70 g tejföl
 - 1 tojás
 
Meggyes töltelék
- 1 üveg meggybefőtt
 - 100 ml víz
 - 3-4 ek. cukor
 - 0,5 citrom leve
 - 1 cs. gluténmentes vaníliás pudingpor
 
Mákos töltelék
- 200 g darált mák
 - 100 g cukor
 - 30 g rizsdara
 - 100 ml forró tej
 - kb. 75 g tejföl
 
Tetejére
Először a meggyes tölteléket készítettem el, mert ennek kell idő, hogy valamennyire lehűljön. A meggybefőttet levével együtt egy lábosba öntöttem, hozzáadtam a cukrot, a citromlevet, majd mikor elkezdett forrni a leve, beleöntöttem a vízben kikevert pudingport és besűrítettem.
Mikor rottyant egyet, lehúztam a tűzről és hagytam hűlni.
A tészta hozzávalóiból egy nagyon rugalmas gombócot gyúrtam és letakarva félretettem, míg a mákos tölteléket is összekutyultam.
A darált mákhoz hozzáadtam a cukrot és a rizsdarát, majd leöntöttem a forró tejjel, alaposan átkevertem és tejföllel lazítottam rajta.
A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztottam, majd rizslisztes felületen a nagyobbat kinyújtottam és egy nagyon picit kiolajozott piteformában eloszlattam. A pite aljára tettem a mákos tölteléket, majd rá a meggyeset, végül a maradék tésztát a pite tetejére szántam díszítésnek. 
A tetejét megkentem tojással, majd 175 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem a pitét.
Boldog őszt kívánok mindenkinek, aki megsüti ezt a finomságot, neki tutira az lesz!









0 hozzászólás