ÚTIFŰMAGHÉJ - mi ez és mire jó?



Mire jó az útifűmaghéj?
Nagyon sok receptem tartalmazza az útifűmaghéjat, kezdőként jogos a kérdés: mi ez és miért kell a tésztába? A gluténmentes lisztekből pont a glutén hiányzik - mily meglepő -, a ragasztóanyag, ami szépen összetartja a tésztát, amit belőle készítünk és könnyű szerkezetet, jó állagot ad neki. Az útifűmaghéj egyfajta rost, ami megköti a vizet, ebből adódóan pedig könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, amiket készítünk - valljuk be, ez bizony ráfér. 
Tehát az állag miatt jó különösképpen a kelt tésztákhoz adni egy kevés útifűmaghéjat - ám arra figyelni kell, hogy ebben az esetben az alaprecepthez kicsit több folyadékot adjunk, hiszen az útifű felszívja.

Mi van, ha nincs otthon útifűmaghéj? 
A gluténmentes kenyérlisztek (lisztkeverékek) általában már tartalmaznak valamiféle rostanyagot, tehát ha nincs otthon, akkor akár ki is hagyhatod. VISZONT! Ha olyan receptet használsz, amiben van útifűmaghéj, és te nem teszel bele, akkor egy picit csökkentsd a folyadék mennyiségét, mert plusz rostanyag híján nem fog annyi folyadékot megkötni a tészta.


Rizslisztes receptek - útifűmaghéj
Ha rendszeresen követitek a blogot, láthattátok, hogy már régóta kísérletezem a rizsliszttel - hiszen ezt tudják a legtöbben megengedni maguknak az ára miatt - és a rizsliszt bizony egy nagyon kényes alapanyag. Száraz, a belőle készült ételek pedig könnyen törnek és fullasztóak tudnak lenni.
Na, most már odáig jutottam, hogy tökéletes kelt tésztát is tudok készíteni rizslisztből útifűmaghéj hozzáadásával.
Ezekből a receptekből viszont nem hiányozhat az útifűmaghéj, ugyanis ez teszi kezelhetővé az amúgy nagyon nehezen kezelhető rizslisztet.
Tehát ha kelt tésztát szeretnél készíteni a rizslisztes receptjeim alapján, abból nem maradhat el az útifűmaghéj.


Share:

2 hozzászólás

  1. Van itthon útifűmaghéjam, de mostanában nem használom,viszont rizsliszttel tervezek sütni. Köszönöm,hogy felhívtad rá a figyelmemet!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Érdeklődni szeretnek hogy nekem utifűmaghéj lisztem van sz is jó vagy csak a sima utifűmaghéj? Előre is köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés