Gyógyszer gluténérzékenység ellen?

Napi szinten kapok üzeneteket ezzel kapcsolatban, ugyanis "szerencsére" ellepték a piacot a glutén elleni csodabogyók. Úgyhogy abszolút megérett egy bejegyzés a témában.


Sajnos nagyon felkapott lett ez a téma és sajnos nagyon sokan nem járnak utána, megörülnek neki és azt gondolják, hogy megoldódott a problémájuk, vagyis ezzel - diéta híján is - kezelni tudják a cöliákiát. NEM!

A cöliákiára - egyelőre - csakis az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta a gyógymód!!

- De hiszen laktózérzékenységre is kapható tabletta!
Igen, laktózérzékenységre. Mert a laktózérzékenység egy enzim hiányában alakul ki - a laktózérzékeny ember szervezetében vagy nem, vagy pedig nagyon kevés laktáz enzim termelődik, ami le tudná bontani a laktózt. Viszont ezt az enzimet szerencsére könnyedén pótolni tudjuk, étkezés előtt tabletta/csepp formájában bevisszük és segít a laktóz lebontásában. (Egyébként a laktózmentes termékek is ugyanezen az alapon működnek... nem  arról van szó, hogy kivonják a laktózt bizonyos tejtermékekből, mindössze hozzáadják a laktáz enzimet, ami le tudja bontani.)

Az alapvető különbség az, hogy míg a laktózérzékenység enzimhiány miatt lép fel, a gluténérzékenység autoimmun betegség. Egy autoimmun betegséget nem lehet egy enzimmel, vagy emésztést könnyítő pirulával kezelni.

Gluténérzékenységre egyelőre nem létezik gyógyszer, csak diétával kezelhető és tünetmentesíthető!
Az lehet, hogy valamilyen pirula segíthet a diétahiba során kialakult tünetek enyhítésében, de a mi esetünkben a tünetek a legkisebb probléma. Nekünk a szövődményekkel kell számolni, ha gluténfogyasztás után nem is érzünk azonnali tüneteket, mivel AUTOIMMUN betegségről van szó, a szervezetünkben akkor is károk keletkeznek. Ez első körben a vékonybél felső szakaszát érinti, ahol a bélbolyhok roncsolódnak, ez pedig a felszívódás csökkenéséhez/hiányához és ebből adódóan ezer más, komoly problémához vezethet.

Úgyhogy nem szabad azt hinni, hogy beveszünk egy ilyen készítményt, és akkor majd büntetlenül fogyaszthatunk gluténtartalmú ételeket. Ha így lenne, akkor senki nem tartana gluténmentes diétát, hiszen ki büntetné magát és korlátozná le a saját lehetőségeit, ha egy apró pirula megoldás jelentene minden problémára?
A cöliákia egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta! Amint a gluténérzékeny ember szervezetébe újra glutén kerül, az autoimmun folyamat újra beindul.

Share:

1 hozzászólás

  1. Ugyanakkor klinikai vizsgálati fázisba lépett a NexVax2, amiből szerencsés esetben egy napon majd lesz hatékony terápia. Egy napon, szerencsés esetben. https://celiac.org/about-the-foundation/featured-news/2017/11/promising-celiac-disease-drug-moving-phase-ii-clinical-trial/

    VálaszTörlés