Mikor jön a baba?

Először is szeretném, ha tudnátok róla: nagyon jól esik, hogy ennyien érdeklődtök felőlünk! 
Viszont erről a témáról mindenképpen szerettem volna írni, hiszen szinte már gyakrabban kapom meg a címben említett kérdést, mint bármi mást a gluténmentes témában.


Korábban rengeteg olyan mémet láttam, hogyha megtörténik a lánykérés, rögtön jön a kérdés, "na és mikor lesz az esküvő?". Ha lement az esküvő, jön a következő állomás "na, és mikor lesz baba?". Amint bejelenti a pár a nagy hírt, már ezt is lehet überelni: "mikor jön a kistesó?"
Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg így működik, mígnem a saját bőrömön tapasztaltam az egészet. Még ki sem kellett jönnünk a templomból, már hónapok óta az egyik leggyakoribb kérdés a közösségi média felületeimen (és egyébként ismerősi körben is), hogy mikor lesz kisbabánk.
Tudom, hogy senki nem tapintatlanságból, se nem rosszindulattal kérdezi, de leírnám, hogy a jövőben miért ne tegyétek fel ezt a kérdést lépten-nyomon. 
Egyrészt úgy gondolom, hogy ez egy nagyon személyes téma, amit a mai világban nem illik feszegetni - és most általánosságban fogok beszélni, nem magunkról. Sosem tudhatod, hogy akinek felteszed a kérdést, hogy "mikor lesz baba?" nem szeretne már évek óta kisbabát, és nem tesz meg hosszú idő óta mindent, hogy legyen gyermeke. Egy ilyen kérdéssel betalálni (hiába kedves, érdeklődő és jóindulatú) borzasztó lehet egy olyan párnál, aki már évek óta vágyik a gyermekáldásra.
Másrészt, ha mi majd meghozzuk azt a döntést, hogy na, szeretnénk kisbabát, az onnantól kezdve sem csupán rajtunk múlik - ezt gondolom, tudjátok. Hónapokig, közel egy évig is még teljesen normális várni egy babára. Úgyhogy a "mikor jön a baba?" kérdést igazából tényleg csak a Jóisten tudja, hiszen ehhez nem csak egy elhatározás szükséges.
Biztos lesz egy pont, amikor azt gondoljuk, hogy most már készen állunk rá, de ez nem egy olyan dolog, amit az ember ország-világ előtt bejelent, és úgy gondolom, hogy ez egyáltalán nem is tartozik másra. Ez egy nagyon személyes kérdés, amit az ember ketten, a párjával fog átbeszélni és döntésre jutni. 
Higgyétek el, ha majd lesz kisbaba, tudni fogtok róla, nem fogjuk titokban tartani! Ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk beszélni róla, akkor beszélni fogunk róla. Ha aktuális lesz a dolog, örömmel fogjuk elmondani, de addig nem érdemes nap mint nap feltenni a kérdést.

És tényleg még egyszer kiemelem: senkiről nem feltételezem, hogy ezt bárminemű negatív hangvétellel kérdezi, de napi szinten többször megkapni ezt a kérdést egy kicsit már nyomasztó. Ez nagyon személyes része az emberek életének, ami csakis rájuk tartozik.
Ha lesz kisbaba, tudni fogtok róla - és ez szintén nem csak rólunk szól, hanem bármely másik párról.

Share:

1 hozzászólás

  1. Minden szavaddal egyet értek. Sajnos saját tapasztalatból tudom, hogy borzasztóan fájdalmas amikor a rossz embernél betalál egy ilyen kérdés. Az első várandósságom vetéléssel végződött. A kórházból haza felé bementem a gyógyszertárba és egy nem túl közeli ismerős még csak nem is köszönt hanem ennyit mondott “látom te se akarsz még gömbölyödni” és már ment is tovább. Én meg próbáltam nem elbőgni magam amíg a kocsihoz érek. Ennek 7 éve, azóta 2 gyermekem van de ezt a mondatot soha nem fogom elfelejteni...

    VálaszTörlés