Gluténmentes sütőtökös süti

Mivel a tökös instastoryban többen szavaztatok a tökös sütire, mint a krémlevesre - pedig akkor éppen krémleves készült, nem akartam csalódást okozni. Így aztán sütöttem egy süteményt is, ami mennyei lett! Szaftos, könnyű és puha, és nem szárad ki másnapra, harmadnapra sem! 

A sütőtök egyáltalán nem érződik rajta, egy kellemes fahéjas sütemény, amit én csokoládészósszal bolondítottam meg. :) 

Hozzávalók
  • 370 g sütőtök püré
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 80 g cukor
  • 2 csipet só
  • 7 g sütőpor
  • 220 g rizsliszt
  • 1,5 kk. fahéj
Egy kisebb sütőtököt darabokra vágtam, majd 200 fokos sütőben kb. egy óra alatt megsütöttem. Mikor langyosra hűlt, lehámoztam a héját és egy villával összenyomkodtam (ekkor volt 370 g). Hozzáütöttem két tojást, beleöntöttem az olajat és alaposan kikevertem. Mehetett bele a cukor, só (s, minden, mi jó - néztétek régen a Pindúr Pandúrokat? :)), a sütőporral elkevert rizsliszt és a fahéj, majd egy fakanállal alaposan eldolgoztam az egészet.
Egy kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, majd 175 fokos sütőbe tettem és tűpróbáig sütöttem (kb 30 perc).
Nagyon fincsi lett! :)







Share:

6 hozzászólás

  1. A fő olvasnivalóim közé tettem a blogodat,köszönet érte! Most már úgy tűnik,hogy én is érintett lettem.De az unokáim és a menyem már azok, így van mit tanulnom. Ő nagyon tájékozott lett diéta ügyben, de mindig jó mástól is tanulni.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Elkészítettem, isteni finom lett! :)
    Viszont volt egy kis gondom vele: amikor már minden hozzávalót összedolgoztam, nagyon sűrű lett a massza, nem igazán lehetett a tepsibe "önteni" mint ahogy írtad. Tettem hozzá egy 2-3 evőkanálnyi vizet, viszont így sülés után picit "brownie"jellege lett, nedves maradt a belseje, nem olyan szép piskóta állagú, mint a tiéd. A nedvesség nyilván amiatt volt, hogy tettem hozzá plusz folyadékot, de a massza neked is nagyon sűrű volt?
    Az íze szerencsére isteni volt :)
    Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Én is megsütöttem. Valami isteni finom lett. Én nem vizet, hanem rizstejet tettem hozzá, csak nagyon keveset, 2-3 evőkanálnyit. Az illat, amivel betöltötte a lakást, leírhatatlan.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Nicolette Szenes2019. október 1. 14:51

    Kedves Dóri! Köszönöm a receptet. Én is variáltam rajta: 2/3 rész zablisztet használtam, és tettem bele jó sok pörkölt diót, valamint 1 evőkanál bambuszlisztet is. Utóbbit a bioboltos barátnőm ajánlotta, mikor mondtam neki, hogy tartok a gluténmentes sütiktől, mert morzsává esnek szét. Nagyon szép lett az állaga! Biztos lecserélem az "oldschool" sütőtökös-diós süti receptet erre. Azt a NŐK LAPJÁBÓl Lajos Mari receptje alapján készítettem eddig, de legalább háromszor ennyi idő elkészíteni, ha a tök sütését nem számítom, mert amaz úgy kezdődik: reszelj le 75 dkg sütőtököt... aztán a tojásfehérjét habbá kell verni. Ahogy most a két receptet összehasonlítom, olyan különbség, mint a mai húsleves főzés, vagy egy 1900-as évek elejéről származó szakácskönyvem receptje alapján, ami kb egy nap. Úgy látszik a konyhaművészetnek is fel kell vennie a mai világunk tempóját, hogy minden beleférjen a napunkba. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Dóri! Ma elkészítettem a fenti receptet, de nem rizsliszttel, hanem Alfa MIX-ből. Nem tudom ez közrejátszott-e abban, hogy nem lett szép levegős a tészta, hanem amolyan "gumis" lett a belseje sütést követően. Íze nagyon jó, de lapos és nem túl mutatós ezáltal. Másban nem tértem el a recepttől. Mire figyeljek legközelebb?

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen. Tökéletes lett a süti még úgy is, hogy véletlenül megettem a sütőtök negyedrészét és az érett banánnal pótoltam ki.

    VálaszTörlés