Gluténmentes keksz szalámi // Gluten free cookie salami

SCROLL DOWN FOR ENGLISH!

Már nagyon régóta terveztem egy hasonló süteményt, hiszen nagyon egyszerű és gyors az elkészítése még úgy is, hogy én magam sütöm hozzá a kekszet. További motiváló erő volt az, hogy egyszerűen imádom ezt a kávés-rumos-kakaós ízvilágot. Valami mennyei.
Először is megsütöttem hozzá a rizslisztes keksz-alapot.

Hozzávalók
  • 250 g rizsliszt
  • 60 g cukor
  • 125 g Liga margarin
  • 1 tojás
A hozzávalókat elkezdjük összemorzsolni, majd egy idő után szépen összeáll és rizslisztes nyújtólapon átgyúrjuk. Mivel alapból kekszmorzsának készül, én nem szoktam babrálni a formázással, hanem egyszerűen egy sütőpapíron kinyújtom a tésztát, majd azzal együtt átemelem egy tepsibe és mehet is a sütőbe. 175 fokon kb. 20 perc alatt megsül.
Ha készen van - és picit hűlt is -, akkor szétmorzsolom, ebben az esetben csak kézzel, hiszen kimondottan jó, ha maradnak benne nagyobb darabkák.

További hozzávalók
  • 175 ml tej
  • 2 kk. Nescafé
  • 85 g margarin
  • 3 kk. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. cukor
  • rumaroma
A hozzávalókat tűzön összemelegítjük, nem forraljuk fel, de felolvasztjuk a margarint és a cukrot is. A kekszmorzsára öntjük, majd hagyjuk állni, hogy a keksz megszívhassa magát. Körülbelül fél-1 óra után levágunk egy méretes folpack darabot, amibe majd becsomagolhatjuk a masszát. Megszórjuk porcukorral, majd eloszlatjuk a kakaós-kávés-rumos finomságot a tetején és igyekszünk szalámi alakot formálni belőle - összenyomkodjuk. Ha nagyjából megvan, akkor rácsavarjuk a folpackot, majd óvatosan még picit áthengergetjük (azért óvatosan, mert ha még lágy a tészta és túl erősen csináljuk, szétmorzsálódhat és széteshet). Körülbelül 2 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeálljon és utána szeletelhetjük is.

Nagyon finom!




First of all, we have to bake a cookie, which will be the base of this recipe.

Ingredients:
  • 250 g rice flour
  • 60 g sugar
  • 125 g vegetable butter
  • 1 egg
Mix all the ingredients together and hint your bakeboard with rice flour. Roll the dough (it is not necessary to cut it, because at the end it will be shredded). So put a baking paper on a baking tray and lay the rolled dough on it.
Bake it for 20 minutes in a preheated (175 Celsius degree) oven.
Let it cool for a couple of minutes and shred the baked cookie dough into crumbs and little pieces.

Other ingredients:
  • 175 ml milk
  • 2 tsp. Nescafé
  • 85 g vegetable butter
  • 3 tsp. cocoa powder
  • 3 tbsp. sugar
  • rum aroma
Mix the ingredients and warm them on the stove - do not boil it, just let the vegetable butter and the sugar melt. Pour the mix on the cookie crumbs and wait until the crumbs drink up the mix. Hint a piece of cling film with powdered sugar and lay the mass on it, push together to form a salami shape. When it's done, roll up the cling film and scroll it carefully.
Let it chill in the fridge for about 2 hours and then you can slice.

Sooo delicious. :)



Share:

2 hozzászólás

  1. Isteni finom lett. Kosz a recemtet. Kamea

    VálaszTörlés
  2. hálám üldözni fog! a férjem nagymamája csinálja minidig ezt a sütit és imádom, legközelebb prezentálom majd a gluténmentes verziót :)

    VálaszTörlés