Gluténmentes almás pite
Nincs ősz almás pite nélkül - ebben biztosan egyetértünk. Most gondoltam egyet, és elkészítettem a hagyományos verziót, ami sima tepsiben sül, nem pedig piteformában.
Nagyon ízlett mindenkinek, így boldogan nyugtáztam, hogy már magyar háziasszonyosan is tökéletes almás pitét sütök, nem csak amerikai háziasszonyosan.
Hozzávalók
- 500 g Schär mix C
- 150 g margarin
- 0,5 cs. sütőpor
- 1-2 csipet só
- 2 tojás
- 4 ek. cukor
- kb. 140 g tejföl
A sütőporos lisztet elmorzsoltam a margarinnal, sóval, cukorral, végül a tojással is. Apránként adagoltam a tejfölt, hogy megkapjam a tökéletes állagot, nekem kb. 140 g ment bele.
Töltelék
- kb. 1,5-1,7 kg alma
- 1-2 ek. gluténmentes zsemlemorzsa
- ízlés szerint
- cukor
- fahéj
- reszelt citromhéj
Az almákat megmostam, meghámoztam, majd lereszeltem. A levét kinyomkodtam - egy icipici szaftosságot hagytam neki, ezért hozzáadtam egy kis zsemlemorzsát, hogy ne legyen tocsogós és ne áztassa el a tésztát. Ízesítettem cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és el is készültünk.
A gyúrt tésztát 2 részre osztottam, majd egyesével 25x30 cm-re nyújtottam őket. Az ekkora tepsimet kibéleltem sütőpapírral és az aljára tettem az egyik lapot. Eloszlattam rajta a tölteléket, óvatosan rátettem a másik kinyújtott tésztalapot és picit rányomkodtam. Megkentem a tetejét felvert tojással, megszúrkodtam villával és 175 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem.
Igyekeztem megvárni, míg kihűl és csak akkor felvágni. Nagyon fincsi lett :)
3 hozzászólás
Nagyon szèp lett.
VálaszTörlésSzerinted B mix -el is jó lenne a tészta?
VálaszTörlésSzia.Én meg csináltam B lisztből,nagyon finom lett.
VálaszTörlésSütőpapiron nyújtottam,mert nagyon tört a tészta,úgy fordítottam át a tepsibe.A végeredmény isteni lett.