Amit megvehetünk a "kisboltban" is...

Sajnos még nagyon kevés az olyan termék, amire konkrétan rá van írva, hogy gluténmentes, vagy az áthúzott búzakalász ékesíti. Kevés az, amire nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy gluténmentes és minden gyomorgörcs nélkül nyelhetjük le az első falatokat. Ezért most igyekszem összegyűjteni azokat az élelmiszereket, amiket nyugodtan megvehetünk egy általános bevásárlás alkalmával. Természetesen fontos, hogy mindig olvassunk, egyrészt, hogy biztos legyen a dolog, másrészt pedig, sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy megváltoztatják a termék összetevőit, vagy más - gluténtartalmú - élelmiszert is elkezdenek készíteni az adott soron, ezért már nem tekinthető gluténmentesnek, amit ott állítanak elő. A teljesség igénye nélkül igyekszem sorra venni azokat a termékeket, amiket szabad, illetve, amiket én szoktam vásárolni.

Haladjunk sorban, először is nézzük meg a húskészítményeket, szalámikat, felvágottakat:
A Pick termékek mind gluténmentesek, így ezeket bármikor fogyaszthatjuk. (infó: X) (Azért itt is olvassunk, fő az óvatosság!)
A Herz ugyanúgy fogyasztható, hiszen ezek sem tartalmaznak glutént és az előállítás során is tiszták maradnak.
Az Efef márkára nemrég lettem figyelmes, a párizsin, sonkán és a csomagolt termékeik többségén fel is van tüntetve, hogy gluténmentes.
A Sága termékek közül is nagyon sok gluténmentes, itt rá tudtok keresni, hogy egy-egy allergia/érzékenység esetén számotokra melyik megfelelő: X

Jöjjenek a tejtermékek:
Legkedvesebb nekem a Pöttyös túró rudi. Erre mindig lehet számítani. Ha valamerre járunk, és vészhelyzet van, a Pöttyös túró rudit megvehetjük. Sőt, a karamellás guru kivételével minden Pöttyös termék gm, de azért itt is olvassunk! X
A Milli termékek nagyrésze is gluténmentes, itt az allergéntáblázat X, viszont ez esetben figyeljetek arra, hogy az van x-elve, amit NEM tartalmaz!
A Mizo termékek esetében is nagyon sok a gluténmentes, sőt, ez a márka laktózmentes élelmiszert is gyárt. X - (X-elve, ami nem tartalmaz glutént... itt is fordítva, érdekes... )
A Szarvasi Mozzarella Kft. is egyértelműen kijelenti, hogy sem az összetevőket tekintve, sem pedig a gyártás során nem kerülhet glutén a termékeikbe. X
A Tolle áruk esetében is azt olvastam, hogy nem tartalmaznak glutént sem összetevők, sem az előállítást tekintve, itt is érdemes olvasni!

Édességek
Szelet csokoládék közül a Snickers és a Bounty az, amit én szoktam vásárolni.
A Kinder csokoládék közt is van gluténmentes, a Ferrero által gyártott termékekből a következők tekinthetők gluténmentesnek:  Maxi Chocolate, Kinder Chocolate, Kinder Surprise (Kinder tojás), Kinder Schokobons, Kinder Figure (Télapó és húsvéti nyúl figura), Kinder Surprise Maxi, Noggy, Pocket Coffee, Mon Cheri, Nutella, Tic-Tac. Habár a gyártó felhívja a figyelmünket, hogy a gyárban készítenek gluténtartalmú termékeket is, az ellenőrzések alkalmával ezekben a cikkekben nem lehetett kimutatni, így gluténmentesnek tekinthetőek.
Haribo gumicukrok közül a nemesvámosi gyárban készült termékek fogyaszthatóak.
Nestlé termékekről a következőket tudjuk: X

Azért linkeket tettem be, nem pedig bemásoltam, mert nagyon sok információnak mások jártak utána. A linkre kattintva pedig eljuttok az eredeti weboldalakra, így is mindent láthattok! :)

Share:

7 hozzászólás

  1. Kedves Dóri, nagyon hasznosak az ilyen jellegű bejegyzéseid (is), köszi!!! Juli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juli!
      Nagyon örülök, hogy segíteni tudok Neked/Nektek, köszönöm, hogy olvasol! :)

      Törlés
  2. Igen, én is köszönöm a blogvezetést, ebből tanulok most. :-) Knorr termékekről van tapasztalatod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó!
      Örülök, hogy hasznos volt ez a bejegyzés. :) Sajnos a Knorr termékeket illetően nem vagyok képben, nem nagyon szoktam használni. Olvasni kell... ha van benne valami "szutyok", azt elvileg muszáj feltüntetniük. :/

      Törlés
  3. Kedves Dóri! Lehet, hogy valahol írsz a Lidl-s termékekről a blogodban, csak még nem jutottam el odáig. A kérdésem az lenne, hogy ezek a termékek nagy része nem tartalmaz glutént, vagy csak nem tüntetik fel? pl. Belbake márka sütőpora, vanília cukra, tortazseléje, habfixálója, sőt a Mikado márkás mustárban, a Kania márkás ketchup-ban sem látom feltüntetve. Lehetséges ez???? A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó!
      Lidl-s termékekről még nem volt szó. :) A Belbake márkának a sütőporát és a vaníliás cukrát szoktam használni, sőt szinte csak ezt, mert rengeteg sütőporon csak "keményítő" van feltüntetve, ezen meg konkrétan kukoricakeményítő van, szóval azzal elviekben nem lehet probléma. A tortazselét és habfixálót még nem használtam. Mustárból és ketchupból pedig csak az Univert használom, mert az tuti gm, beszéltünk velük. :) Egyébként kell lenni a terméken telefonszámnak, vagy e-mail címnek, amin érdeklődni lehet. Kérdezd meg, hátha hasznos választ adnak! :)

      Törlés
  4. Sziasztok!regisztraljatok a dr.oetkeren is:-)meglepodtok mennyi finomsag eheto nekunk is.a csokis brownie-ra a dr.oetker fagyiporja Isteni:-):-)

    VálaszTörlés