Hogyan tudunk faragni a költségeken a gluténmentes diétában?



Azt hiszem, ez az a negatívum, amit a legtöbbször említetek, hogy a gluténmentes diéta nagyon drága. Arról már írtam nektek, hogy én itthon csak gluténmentesen sütök-főzök, és nemhogy nem jövünk ki rosszabbul, konkrétan kevesebbet költünk élelmiszerre azóta. Le is vezettem egyszer egy teljes heti menütervvel, árakkal, kiadásokkal. :)
És nem azért, mert a gluténmentes termékek olcsóbbak lennének, egész egyszerűen a tudatosság az, amivel csökkenteni tudjuk a költségeket, és ezt bárki tudja alkalmazni! :)
Úgyhogy leírom Nektek, én milyen lépéseket követek annak érdekében, hogy ne költsünk rengeteg pénzt a mindennapi étkezésünkre.
1. Menütervezés
Hétvégén átgondolom és összeírom, hogy mi lesz a következő heti menü. Én minden nap főzök - levest kivéve, az 2-3 napra elegendő. Ha van időm/kapacitásom, akkor nemcsak a heti ebédet írom össze, hanem a vacsorákat is, így nemcsak a bevásárlásban segítek magamnak, hanem abban is, hogy ne kelljen minden délután azon pörgetnem magam, mit ebédeljünk, vacsorázzunk.
2. Tudatos bevásárlás
Ha megvan a listám a következő heti menüről, ez alapján már könnyedén össze tudom írni, hogy milyen alapanyagokat igényelnek. Még bevásárlás előtt itthon összeszedek mindent, hogy mire van szükségünk és készítek egy bevásárlólistát. Így sokkal kevesebb az impluzusvásárlás, hiszen azt veszem meg, ami a listámon szerepel, és amire valóban szükségünk van.
3. Figyeljük az akciókat!
Vannak olyan alapanyagok, amiket rendszeresen használok és sokáig elállnak. Ebben az esetben megfigyelem, hogy mikor szerezhető be akciósan, és akkor feltankolok akár több kartonnal is, így néha fél évre előre be tudok vásárolni és többezer forintot megtakarítok vele. (Ilyen például a cukorborsó, kukorica konzerv, passzírozott paradicsom, leértékelt gluténmentes termékek stb.) Ami olyan, hogy pár napon belül lejár a szavatossága, az megy a fagyasztóba.
4. Rugalmasság bevásárlás során
Itt egy icipicit szembemegyek magammal, ugyanis egyetlen okból nem szoktam szigorúan ragaszkodni a menütervemhez és a bevásárlólistámhoz: ha találkozom valamivel, ami akciós, féláron kapható, közeli lejáratú stb. Ha meglátom, hogy féláron van a túró, akkor ugrik a másnapi ebéd, és valami túrós ételt fogunk enni. Ha féláron van a brokkoli, akkor a következő napok valamelyikén biztosan brokkoli krémleves lesz. A közeli lejáratú alapanyagokat általában 50% kedvezménnyel meg lehet vásárolni, és valamiért extra örömmel tölt el, ha ilyenekből főzhetek! :D Szerintem ez is egy szuper tipp a költségek csökkentésére.
5. Minimálisan, de átszervezni az étkezést
Itt nem arra gondolok, hogy innentől répán kell élnünk, de ha eddig nagyon kenyeresek/tésztásak voltunk, akkor érdemes kicsit kikacsintgatni más alapanyagok felé is. Nemcsak anyagi szempontokból, hanem azért valljuk meg, egészségesebb is, ha nem kenyérre épül a táplálkozásunk. Nálunk ma már nem szendvics a reggeli-tízórai-vacsora, hanem variáljuk zabkásával, smoothieval, salátával, mártogatósokkal, tejberizzsel, gyümölcsökkel, zöldségekkel stb.
6. Érdemes főzni!
Tudom, hogy a főzés sokaknál mumus, de több okból is érdemes főzni. Egyrészt a főtt ételekhez szükséges alapanyagok javarészt alapból gluténmentesek: zöldségek, gyümölcsök, húsok, tejtermékek, konzervek, rizs stb., így már csak az elkészítés körülményeire kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy gluténmentes legyen az ételünk. Fogalmazhatok úgy is, hogy az otthon elkészített főtt kaják egyáltalán nem drágábbak, mint azoknál a családoknál, akik normál étrendet követnek. Persze, a rántás, habarás, sűrítés igényel valamennyi lisztet, de ezt rizsliszttel is könnyedén kivitelezhetjük, és akkor ételenként olyan 20-25 forintos többletköltséggel kell számolnunk. És tudom, nemcsak a főzés a mumus, hanem az a fránya idő is! Mindannyian küzdünk az idővel, de nekem napi szinten kb. 1 órát vesz igénybe a főzés. Mivel fontosnak tartom, bele tudom kalkulálni a napi időbeosztásba.
7. Megmaradt a kaja? Szuper!
Nyilván nem tudunk mindig pont annyit főzni, amennyi elfogy, sőt, érdemes egy kicsit fölé is lőni, mert legalább megvan a vacsi és az is gazdaságos az előbb kifejtett szempontok miatt. :) Ha nem szeretnétek ugyanazt vacsorázni, amit aznap ebédeltetek, akkor lehet tolni következő napra.
8. Készítsünk házilag gluténmentes pékárut!
Igen, ahogy írtam, nem arról kell szólnia a gluténmentes diétának, hogy innentől lemondunk minden pékáruról. Én is ennék néha egy jó kakaós csigát, puha zsemlét, kiflit, kenyeret - és eszem is! Házilag elkészítve ez százszor gazdaságosabb és finomabb is. Egy kenyeret összedobni munka szempontjából mosogatással együtt körülbelül bruttó 6 perc. :) Úgyhogy itt az időmumust is ki tudjuk lőni - de! Ha így sem akarunk 2-3 naponta kenyeret sütni, akkor mikor időnk engedi, érdemes nagyobb adagot készíteni, majd mehet a fagyasztóba. Ugyanígy szoktam eljárni a töltött pékáruk esetében, lefagyasztom, majd félig kiolvasztás után 1-2 perc a forró sütőben és olyan, mint a friss. :) Ha van egy hónapban egy fél napunk, amit erre tudunk szánni, hogy megtöltsük a fagyasztót, érdemes!
9. A rizsliszt a barátunk!
Nemcsak azért, mert a többi gluténmentes liszthez viszonyítva olcsó, hanem aki figyel a szénhidrátra, kiválthatja barnarizsliszttel is. Szerencsére már nagyon sok finomság rizslisztes verzióját kikísérleteztem, a blogon, valamint a Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyvben is rengeteg ilyen receptet találtok.
10. Rendelés webshopból
A rendszeresen használt, kifejezetten gluténmentes alapanyagokat (liszt, zsemlemorzsa, pehely, dara, tészta stb.) érdemes webáruházakból beszerezni. Egyrészt, mert ott alapból jóval olcsóbbak, mint például egy szupermarketben, másrészt sokszor vannak mennyiségi kedvezmények. Ha többet rendelünk, akkor olcsóbb, és mivel ezek az alapanyagok viszonylag sokáig elállnak, nagyobb időszakra be tudunk vásárolni kedvezőbben. Ez azért is jó, mert sok webshop esetében bizonyos összeg felett nincsen kiszállítási költség, úgyhogy ha egyben, nagyobb adagot vásárolunk, nemcsak a mennyiségi kedvezménnyel, de a kiszállítás megspórolásával is számolhatunk.
Amint látjátok, igazából semmiről, de semmiről nem mondok le, nem spórolok a kaján - mert szerintem nagyon is fontos az, hogy mit eszünk - viszont tudatosan előre tervezek és emiatt SOKKAL gazdaságosabban főzök/eszünk, mint korábban. Én is szoktam nasizni, én is szoktam kész gluténmentes ételeket venni, mert jól esik, ha néha valamit nem magamnak kell elkészítenem. Viszont a fenti pontok segítségével a mindennapok során nem kevés pénzt takarítunk meg. :)
Remélem, segíthettem pár tippel és a jövőben ti is sokkal költséghatékonyabban tudtok majd gluténmentes konyhát vezetni.

Share:

3 hozzászólás

  1. Ez egy nagyon hasznos post volt!
    Én is már évek óta gluténmentesen sütök főzök, pedig nem vagyok hivatalosan glutenerzekeny, viszont észrevettem h simán ki lehet cserélgetni a glutenos alapanyagokat főzésnel. Pl ha rántott húst csinálok kukoricadaraval panirozok morzsa helyett, a lisztet simán kicseréltem az aldisra, amivel mindent, de tényleg mindent meg lehet sütni, nem úgy mint a rizsliszttel. Egyedül a gluténmentes kesztermekeket nem veszem meg, mert eleve 5x ős áron vannak, és inkább nem eszek gluténmentes schar nápolyit, ami amúgy is sz*r, szóval tényleg nem drágább így az élet.
    Mindenesetre nagyon sok jó tanácsot adtal anno az indulásnal. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Szia ! Teljesen igazad van , de aki minden nap foz vagy minden masnap azert az aramot is hasznalja ugyebar , en anno amikor tenyleg minden nap foztem sutottem sutiket sajnos megis latszott a villanyszamlan...aztan volt hogy rendeltem mert sikerult talalni egy olyan etelszallitot ami glutenmentes eteleket kinal es ugy gondoltam a napi 1000 ft ( masodik foetelre) megeri, mert szerintem annal tobbre jon ki ha en otthon fozok. ( ido,aram,viz,benzin mert nalunk pl a lidl aldi messze van gyalog es ott van a legtobb lakt.glu mentes dolog) de termeszetesen mindenkinek mas valik be en sajat magamon azt tapasztaltam hogy nekem 1 fore nem eri meg minden nap vagy minden masnap foznom mert sokkal tobbre jovok ki...es en sajnos azok koze tartozom akik 3 nap utan mar nem szivesen eszik meg ugyanazt...marpedig egy 500 grammos daralthusbol amikor csinaltam bolognait az 3 napra is eleg volt..altalaban mindig ment valami a kukaba sajnos...de irigylem azokat akiknek ez gazdasagosabb az otthoni fozes , nekem sajnos nem volt az.De most ugy hozta az elet megint hogy magamnak kell fozzek,mar nem rendelek, szoval majd kiderul...mi valtozott azota.

    VálaszTörlés