Hogyan tudom egy termékről eldönteni, hogy gluténmentes-e?

Mindenképpen fontosnak tartottam ennek a témának egy külön bejegyzést szánni, ugyanis ez az egyik leggyakoribb kérdés.


Meglátunk egy terméket egy üzlet polcán: hogy tudjuk megállapítani, hogy gluténmentes-e, vagy sem, ha nincsen rajta a gluténmentes jelzés❓
Esetünkben nem csak az összetevők listája fontos, hanem a "nyomokban" információ is, hogy keresztszennyeződés által se tartalmazzon a termék glutént.
Magyarországon jogszabály írja elő, hogy az összetevők között szereplő allergéneket kötelező feltüntetni, úgyhogy ha egy termék összetevők szerint glutént tartalmaz, annak MINDENKÉPPEN szerepelnie kell a csomagoláson. VISZONT! A nyomokban információ sajnos nem kötelező, úgyhogy a gyártók nem kötelesek feltüntetni, hogy a termékük milyen allergénekkel szennyeződhet az előkészítés/gyártás/tárolás/csomagolás stb. folyamatai során.
Ennek ellenére sok terméken láthatjuk a "nyomokban xy-t" tartalmazhat feliratot, ami segít nekünk abból a szempontból, hogy elárulja, abban a gyárban milyen más allergénekkel találkozhat még a termék, tehát mivel szennyeződhet.
Tegyük fel, hogy van egy olyan szalámi, ami összetevők szerint rendben van, majd szerepel rajta a "nyomokban glutént tartalmazhat" vagy "glutént feldolgozó üzemben készült". Akkor ez a szalámi hiába lenne gluténmentes az összetevőit tekintve, mivel szennyeződhet, így már nem lesz az.
Nézzünk egy másik példát - egy tábla mogyorós étcsokoládé. Összetevők szerint rendben van, van is rajta nyomokban információ, szuper! "Nyomokban tejet egyéb csonthéjasokat tartalmazhat." Na, összetevők pipa, nyomokban információ van rajta, és nincs közte a glutén, pipa!
Én az ilyen típusú termékeket szoktam fogyasztani, viszont azt tudnotok kell, hogy teljesen véletlenül már nem egy olyan termékbe futottam bele, amin szerepelt nyomokban információ, nem volt ott a glutén, viszont a gyártóval való kommunikáció során kiderült, hogy gluténnal szennyeződhet a termék (pl. Pom-bär, Lays chipsek), ezeket nyilván nem fogyasztom.
És mi van akkor, ha egyáltalán nincsen nyomokban információ egy termék csomagolásán? ▶️ Akkor bizony nem tudjuk megállapítani, hogy szennyeződhet-e a termék. Ez olyan, mintha készítenénk két rizslisztes piskótát ügyelve, hogy a piskótához szükséges alapanyagok mindegyike garantáltan gluténmentes legyen, "csupán" az elkészítés körülményei lesznek mások. Az egyik piskóta tiszta konyhában, tiszta eszközökkel készülne, ahol nincs lehetőség keresztszennyeződésre, a másik piskóta viszont egyidőben készülne egy búzalisztes piskótával, ezáltal gyakorlatilag szinte garantált a szennyeződés. Lutri, hogy melyiket fogjuk ki: hiszen nem tudjuk, hogy szennyeződhetett-e vagy sem.
Ilyen esetekben érdemes felkeresni a gyártót, érdeklődni, hogy nyomokban sem tartalmazhat-e a termékük glutént, hiszen a csomagoláson nincsen erre utaló információ.
Én így szoktam tájékozódni a termékeket illetően: ha nyomokban is glutént tartalmaz, akkor számomra kuka (mármint nem veszem meg), ha összetevők és nyomokban szerint rendben, akkor fogyasztom (tisztelet a kivételnek, amit fent említettem), és ha nincs rajta nyomokban információ, akkor felkeresem a gyártót.
Utóbbit Nektek is tudom javasolni: ha nem vagytok biztosak egy termék szennyezettségét illetően, kérdezzetek rá a gyártónál: ők biztos tájékoztatást tudnak adni a termékeikkel kapcsolatban.

Share:

0 hozzászólás