Nem lett tőle bajom, úgyhogy gluténmentes!

"Nem lett tőle bajom, úgyhogy gluténmentes"



Ezt a megállapítást egyre többször olvasom. Bárcsak ennyire egyszerű lenne a folyamat! Erre sajnos nem szabad alapozni, ugyanis nem mindig van azonnali, látható, érezhető tünete annak, ha glutén került a szervezetünkbe. Hiperérzékeny vagyok, mégsem támaszkodom erre, hogy "biztosan gluténmentes volt, mert nem lett tőle bajom". Lehet, hogy majd évek múltán lesz bajom tőle, azt pedig nem tudhatom előre.
Nem minden esetben vált ki azonnali heves reakciót a glutén. Sőt, vannak olyan gluténérzékenyek is, akiknek SOHA nem volt tünetük a gluténtól, "csak" éppen vashiányosak voltak, vérszegények stb. A fáradékonyságot meg gyengeséget pedig nem vesszük tünetnek, csak az azonnali hasgörcsöket, hasmenést és hányást.
A glutén belül, a szervezetünkben minden esetben rombol! Akkor is, ha ezt rögtön megérezzük, de akkor is, ha gluténfogyasztást követően semmit nem tapasztalunk belőle! Lehet, hogy csak hosszabb távon fognak megmutatkozni a problémák, ezért "az éppen utána nem lett tőle bajom" egyáltalán nem mérvadó.
A cöliákia egy autoimmun betegség, összetett autoimmun folyamatot indít el a szervezetben egy minimális mennyiségű glutén is - a gluténmentes diéta gyakorlatilag zérótoleranciás, nagyon sokszor írtam már arról, hogy a 20 mg/kg az gyakorlatilag 0! 
Az, hogy éppen egy adott helyzetben, egy adott minimális szennyezettségre hogyan reagálunk, nem lehet előre megmondani. Ahogy azt sem, hogy hosszútávon milyen szövődményeket fog előidézni, ha korábban "nyomokbanos" termékekkel roncsoltuk a szervezetünket mondván, hogy "nem lett tőle bajom."
(A nyomokban amúgy is azt jelenti, hogy szennyeződHET. Lutri! Lehet, hogy 21-szer kifogtál egy éppen nem szennyezett terméket, majd utána 10-szer pont olyanra kerül sor, amiben jóval a határérték feletti a gluténtartalom.)
Mindemellett most is kiemelem, hogy a saját szervezete mindenkinek a saját felelőssége! Ha mindezek TUDATÁBAN valaki úgy gondolja, hogy a "nyomokban" neki mehet, mert "eddig nem lett tőle baja", akkor az az ő döntése. Csupán arra kérlek benneketeket, hogy ennek ne adjatok hangot, mert ez nem így működik! Ne vigyük félre azt, aki lelkiismeretesen, felelősséggel tartaná a gluténmentes diétáját a komoly szövődmények elkerülése érdekében, csak még nincsen teljesen tisztában mindennel. 

Share:

0 hozzászólás