Gluténmentes kifli
Kiflit sütöttem. Igazit!! Gluténmentesen!! De olyat, amibe ha beleharapsz, roppan és kifli íze van, nem pedig gluténmentes lisztkeverék íze. Tényleg kinyitom azt a gluténmentes pékséget.
A receptet ITT találtam, gluténmentesítettem. Elég időigényes a dolog, de egyáltalán nem nehéz. :)
Picit változtattam rajta, de csak azért, mert a lisztek miatt kicsivel több folyadékot (jelen esetben tojást) igényelt.
1 dl langyos, cukros tejben felfuttattam 10 g Budafoki élesztőt. Miután felfutott, 100 g Schär mix B, 80 g Nutri Free mix per pane, kis só keverékébe öntöttem, majd 15 g olvasztott vajat és 1 kisebb tojást kevertem bele. Összegyúrtam, és hagytam 10 percet állni. 10 perc után hozzáadtam 1 ek. olívaolajat, majd robotgép dagasztófejével kb. 5 percen keresztül "dagasztottam".
1 órát kelt.
Kicsit átgyúrtam, majd rizsliszttel szórt deszkán 2-3 mm vastagságú, kör alakra nyújtottam és 6 részbe vágtam. Egyesével még egy kicsit nyújtófával megnyújtottam őket, majd feltekertem. Kifli alakúra formáztam és zsírpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket.
Körülbelül 40 percet hagytam még kelni kifli formájukban is, majd alaposan megkentem tejjel a tetejüket és vízzel lespricceltem mindegyiket. 175 fokos sütőben 18 percig sültek.
Csoda kiflik lettek. Én meg rég voltam magamra ennyire büszke. :)
3 hozzászólás
Nagyon jól néz ki! Ha véletlenül marad, másnap milyen?
VálaszTörlésKöszönöm. :) Nekem egy maradt, a belseje sajnos kicsit kiszáradt, de kívül nem "szottyosodott" meg, ugyanolyan kifli-roppanása volt. :)
TörlésHa nagyobb adagot sütsz, szerintem érdemes lefagyasztani, miután kihűlt, mert akkor felengedve is friss lesz. :)
Szia Dóri! ebbôl a receptbôl kb.mennyi kifli jôn ki? (ha olyan hagyományos kifliméretre gondolok?) kôszi!
VálaszTörlés