Gluténmentes fonott kalács

Természetesen húsvétra. :) Már a hét elején elterveztem, hogy ez lesz a szombat délelőtti program, de Anya megelőzött, mire felkeltem, már a tészta is jócskán megkelt és rám már csak a fonás maradt. Már a nyers tészta illata is isteni volt és annyira szépen megkelt! Nekem eddig egyik kelt tésztám sem volt ilyen sikeres, pedig minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy otthon vagyok a kelt tésztákban.
Egy régi receptünkből készített gluténmentes verziót, egyszerűen isteni finom lett.
2 dl langyos, cukros tejben felfuttatott 15 g Budafoki élesztőt, majd egy másik tálba kimért 100 g Glutenix foszlós kalács lisztet, 100 g Schär mix B-t, 100 g Nutri Free mix per pane lisztet, 50 g cukrot, beleöntött 1 kis zacskó vaníliás cukrot, kevés sót és egy kis psylliumot. Ezeket alaposan elkeverte, majd hozzáöntötte az élesztős tejet és robotgép dagasztófejével elkezdte összedolgozni. Hozzáadott még 1 tojássárgáját, kb. 2 ek. olajat és tovább dagasztotta. Meleg helyen 1 óráig kelesztette.
4 egyforma gombócra szedte a megkelt tésztát és hosszú rudakat sodort belőle, majd itt jöttem a képbe én és vetettem be a négyesfonás technikámat. :) Akinek szüksége van segítségre, ezen a youtube-os linken megkapja! ;)
Fonás után még egy 15-20 percet kelesztettük, megkentük a tetejét tejes tojássárgájával és mehetett a sütőbe 175 fokra, amíg szépen meg nem pirult.
Nagyon nagyon nagyon finom lett! Ha még nincs kalács, de van idő, ajánlom! ;)

 sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

2 hozzászólás

  1. Válaszok
    1. 10 dkg... a leírásban aztán valamiért átváltottam grammra, de javítottam most, mert így valóban fura. Mindegyikből 100 g kell. :)

      Törlés