Gluténmentes pizzás croissant rizslisztből
Ismét egy rizslisztes kelt tészta, amitől ismét eldobom az agyam. Olyan gyönyörű kelt tészta lett a végeredmény, a kis croik a sütőben még duplájukra dagadtak, pedig előtte szoliba vonulás előtt is szépen megkeltek már. Komolyan mondom, még a végén a rizsliszt lesz a kedvenc gluténmentes lisztem! :D
Őszinte leszek, elsősorban azért kezdtem el a rizsliszttel kísérletezgetni, mert olcsó. Nagyon jól tudom, hogy rengetegen nem engedhetik meg maguknak a gluténmentes lisztkeverékeket, mert valljuk be, a legtöbb aranyáron mozog - így sokan gluténmentes diagnózissal az oldalukon kénytelen lemondani arról, hogy finom pékárut, kekszet, édességeket egyenek. De mivel most már rizsliszttel is rengeteg finomságot tudunk készíteni, erre nincs szükség, hiszen a rizslisztet a gm. lisztkeverékek töredékéért be lehet szerezni. Ám újabb motiváció jött! Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy sok külföldi olvasó szívesen elkészítené a receptjeimet, ám más országban nem kapni ezeket a lisztkeverékeket, amiket mi használunk. De rizsliszt mindenhol kapható, így ezeket a recepteket ők is simán használhatják. :)
Na, de nézzük is meg, hogy készül ez a pillekönnyű, rizslisztes croissant. :)
Hozzávalók
- 250 g rizsliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 1 tk. só
- 1 csipet cukor
- 4 g porélesztő
- 1,7 dl meleg tej
- 1 nagy tojás
- 20 g olvasztott margarin
A száraz összetevőket elkeverjük, ráöntjük a felmelegített tejet, megolvasztott vajat és beleütjük a tojást. Robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk, majd letakarjuk és 40 percig kelesztjük. Ekkor még egy kicsit ragacsos a tészta, annyi rizslisztet gyúrunk bele, hogy jól könnyen gyúrható legyen, ne legyen ragacsos (kb. 2-3 ek.).
Kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, megkenjük pizzakrémmel (én Univert használtam, de lehet házi is), majd megszórjuk reszelt sajttal - én füstöltet használtam, isteni lett vele.
Hosszúszárú háromszögekre vágjuk a téglalapot, majd egyesével feltekerjük őket. Tepsibe tettem a croissantokat, majd még így is kelesztettem kb. 20 percig. Lekentem a tetejüket tojással, megszórtam magkeverékkel és 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
Gyönyörű pufik lettek, isteni lett. :)
4 hozzászólás
Szia! A sütőben milyen programon kell sütni, légkeveréses + víz, vagy alsó-felső sütésen?
VálaszTörlésSzia!
TörlésLégkeveréses programon sütöttem. :)
Szia Dóri,
VálaszTörléshány darab lett belőle ?
Köszi a választ,
Petra
Szia Dóri!
VálaszTörlésA barna rizsliszt mennyiben működik másképp mint a sima rizsliszt?
Köszi