Gluténmentes pizzás croissant rizslisztből

Ismét egy rizslisztes kelt tészta, amitől ismét eldobom az agyam. Olyan gyönyörű kelt tészta lett a végeredmény, a kis croik a sütőben még duplájukra dagadtak, pedig előtte szoliba vonulás előtt is szépen megkeltek már. Komolyan mondom, még a végén a rizsliszt lesz a kedvenc gluténmentes lisztem! :D
Őszinte leszek, elsősorban azért kezdtem el a rizsliszttel kísérletezgetni, mert olcsó. Nagyon jól tudom, hogy rengetegen nem engedhetik meg maguknak a gluténmentes lisztkeverékeket, mert valljuk be, a legtöbb aranyáron mozog - így sokan gluténmentes diagnózissal az oldalukon kénytelen lemondani arról, hogy finom pékárut, kekszet, édességeket egyenek. De mivel most már rizsliszttel is rengeteg finomságot tudunk készíteni, erre nincs szükség, hiszen a rizslisztet a gm. lisztkeverékek töredékéért be lehet szerezni. Ám újabb motiváció jött! Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy sok külföldi olvasó szívesen elkészítené a receptjeimet, ám más országban nem kapni ezeket a lisztkeverékeket, amiket mi használunk. De rizsliszt mindenhol kapható, így ezeket a recepteket ők is simán használhatják. :)
Na, de nézzük is meg, hogy készül ez a pillekönnyű, rizslisztes croissant. :)

Hozzávalók
  • 250 g rizsliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 1 tk. só
  • 1 csipet cukor
  • 4 g porélesztő
  • 1,7 dl meleg tej
  • 1 nagy tojás
  • 20 g olvasztott margarin
A száraz összetevőket elkeverjük, ráöntjük a felmelegített tejet, megolvasztott vajat és beleütjük a tojást. Robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk, majd letakarjuk és 40 percig kelesztjük. Ekkor még egy kicsit ragacsos a tészta, annyi rizslisztet gyúrunk bele, hogy jól könnyen gyúrható legyen, ne legyen ragacsos (kb. 2-3 ek.).
Kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, megkenjük pizzakrémmel (én Univert használtam, de lehet házi is), majd megszórjuk reszelt sajttal - én füstöltet használtam, isteni lett vele.
Hosszúszárú háromszögekre vágjuk a téglalapot, majd egyesével feltekerjük őket. Tepsibe tettem a croissantokat, majd még így is kelesztettem kb. 20 percig. Lekentem a tetejüket tojással, megszórtam magkeverékkel és 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
Gyönyörű pufik lettek, isteni lett. :)






Share:

8 hozzászólás

  1. Szia! A sütőben milyen programon kell sütni, légkeveréses + víz, vagy alsó-felső sütésen?

    VálaszTörlés
  2. Szia Dóri,

    hány darab lett belőle ?

    Köszi a választ,
    Petra

    VálaszTörlés
  3. Szia Dóri!
    A barna rizsliszt mennyiben működik másképp mint a sima rizsliszt?
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! tapasztalatom szerint nem lesz olyan könnyű a tészta (lehúzza)

      Törlés
  4. Az utifűmaghéj kihagyható? Van valami szerepe a tésztába, vagy csak íze más? Mert én nem hiszem, hogy ehetem.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lett. Annyira örültem hogy könnyű volt dolgozni a tésztával.
    Alsó felső sütéssel készítettem víz nélkül. 20 perc alatt lett kész 180 fokon.

    VálaszTörlés
  6. Most sutottem meg ezt,szerintem jol sikerult.Koszonom,hogy lathattam ezt az egyszeru es foleg olcso receptet.Meg nem kostoltam,mert meleg,de illatra jo.

    VálaszTörlés