Tej és pattanások - UPDATE

Körülbelül 1,5 hónappal ezelőtt EBBEN a bejegyzésben számoltam be Nektek arról, hogy kapcsolatot vélek felfedezni a tejfogyasztásom (a reggeli tejeskávék) és a néha megjelenő pattanásaim között. Amikor ugyanis néhány napig nem fogyasztottam laktózmentes tejet, pontosan olyan hirtelen köszöntek el az arcomon lévő gusztustalanságok, ahogy jöttek.
Azóta többen kérdeztétek, hogy mi újság az arcomon vulkán-fronton, így gondoltam, csinálok egy update bejegyzést a témával kapcsolatban. 
Ahogy kókusztejről visszaváltottam laktózmentes tejre, ismét megjelentek a homlokomon a pattanások. Már majdnem el is könyveltem a végeredményt és felfüggesztettem a kutatást, ugyanis meg voltam győződve róla, hogy a tej az, ami vörös domborzattá varázsolja az arcomat. AMIKORIS! Néhány napot Pécsen töltöttünk Bálint államvizsgája miatt és a korai kelések miatt egyszerűen nem tudtam kihagyni a reggeli tejeskávét, de csak laktózmentes opció volt, így 5 napig csak azzal nyomultam. Láss csodát, laktózmentes tejes kávék mellett - ráadásul azokon a napokon bizony nem csak 1-1 csúszott le naponta - az előtte megjelenő csúfságos pattanások elmúltak és megint hihetetlenül tiszta, puha, bababőr lépett a helyére. Mindez úgy, hogy napi szinten fogyasztottam laktózmentes tejet, tehát egyértelműen kizárhatom azt, hogy a tejfehérje okozza a szerencsétleneket. Jelenleg szintén sima az arcbőröm, ám akadnak napok, amikor megint megjelenik egy-egy gusztustalanság - ez pedig további nyomozást jelent.
Utána kell járnom, hogy mivel hozható összefüggésbe a dolog, mert kezd idegesítő lenni, hogy 25 évesen kamaszproblémákkal küzdök... :D


Share:

3 hozzászólás

  1. Én 30 évesen is, és már igencsak kiborító, komoly lelki nyomást tesz rám, ráadásul az enyémek lassan és hegesen gyógyulnak, van, hogy hónapokig látszik a nyoma.
    Nemrég kaptam rá hormontablettát, állítólag kicsit magas a férfinemihormon szintem. Kombinálva szuper bio-öko-natúr kencékkel most egész tűrhető, de majd akkor iszom a medve bőrére, ha hónapokon át tudom tartani ezt a szintet.
    Nemrég olvastam valamit arról, hogy a nem egyenletes vércukorszint jobban meg tudja kavarni a hormonháztartást, mint elsőre gondolnánk - meggyőzőnek tűnt (van némi biológiai háttérismeretem), de még utána kell néznem, mennyire hiteles ez az okfejtés.
    Illetve gondolkodom valami átfogóbb ételintolerancia teszten, de előbb annak is alaposan utánajárok. Csak semmi hókuszpókusz.
    Kíváncsi leszek, hogy te mire jutsz, hátha nekem is tudsz adni valami jó tippet!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, az új bőrgyógyászomnak hála 30 éves koromra kiderült mi a pattanásos bőröm oka. Kontaminált vékonybél szindróma.. se a tej se a nyers zöldség, gyümölcsnem használ :(. Felírtak antibiotikumot, aztán pedig probiutikumos kúra jön...kiváncsi leszek, hogy végre eltűnnek-e :) (H2 teszten derült ki)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok, nekem is 37 évesen ilyen problémám van, de mióta 3 éve glutén mentesen étkezem javult az arcbőröm, és mióta csak kókuszolajat használok mindenhez nagymértékben javult a bőröm állapota, viszont ha eszek vajat pl: szülinapi torta (mindegy hogy tejes vagy növényi alapú +ha ez pudinggal vagy mascarpone sajttal párosul) újra jön 1-1 darab. Marad a kísérletezés, megfigyelés.

    VálaszTörlés