Gluténmentes és tojásmentes csokis fánk

Tegnap tettünk egy jó nagy sétát Pöcussal a Balaton parton. Hazafelé megemlítettem neki, hogy be tudnék burkolni egy jó adag fánkot. Mivel a felvetésemre pozitív visszajelzést kaptam, így el is dőlt: ha hazaértünk, fánkot sütünk. Kerestünk egy receptet, amit gluténmentesítettünk, majd indultunk is a konyhába. EZT a receptet szemeltük ki, bár kicsit elkerekedett a szemem a 3 dl tejen, végül úgy döntöttünk, ha ezt írja a recept, akkor biztos kell ez a mennyiség. Pláne ugye a gluténmentes lisztek több folyadékot igényelnek. Jó lesz az a 3 dl, ha már ez szerepel a receptben. Aztán nem egy átalakításon esett át az eredeti verzió, úgyhogy írom is, hogyan készítettük.
Meglangyosítottunk 3 dl laktózmentes tejet, majd beletettünk egy kis cukrot és felfuttattunk benne 20 g Budafoki élesztőt.
Kimértünk 20 dkg Nutri Free mix per pane és 10 dkg Schär mix B lisztet, majd mikor felfutott az élesztő, beleöntöttük az élesztős tejet, hozzáadtunk 2 ek. cukrot és robotgép dagasztófejével alaposan nekiálltunk eldolgozni. Első megérzés a jó: igen, valóban nagyon sok lett ez a tej, így még kb. 4 dkg Schär mix B-t és 4 dkg rizslisztet is adtunk hozzá, majd hogy legyen benne egy kis zsiradék is (ne ragadjon annyira) kb. 1 evőkanálnyi margarint felolvasztottunk és azt is hozzáadtuk. 
Száz szónak is egy a vége: borzasztó sok volt a tej ehhez a lisztmennyiséghez, jóval több lisztet adtunk hozzá, a tojás ki is maradt és a margarinnak is kb 1/3-a került bele.
Fél órát kelesztettük, lényeg a lényeg: csoda könnyű, nagyon rugalmas tésztát kaptunk!
12 golyóra osztottuk az óriás tésztagombócot, a golyókat kilapítottuk, majd a közepüket az ujjunkkal kilyukasztottuk. Így is hagytuk őket kb. 10 percet állni, majd forró olajban kisütöttük a fánkokat.
Nagyon jó állagú fánkok lettek!!!
A tetejüket csokimázba forgattuk, majd kókuszreszelékkel/durvára vágott dióval megszórtuk őket.
Mindenkinek nagyon ízlett... nagyon büszkék voltunk magunkra... :)


sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás