Gluténmentes kakaós és fahéjas csiga


Nagymamámnak hétköznaponként az egyik helyi étteremből jön az ebéd. Mindig két menü közül választhat, melyiket enné szívesebben. Múltkor, mikor írtam fel, hogy melyiket rendeljük, a pénteki menü közt szerepelt a kakaós és a fahéjas csiga. Mondtam a Nagymamámnak, hogy ha nem lennék gluténérzékeny, akkor ebből bizony most két adagot rendelnénk és jól belaknánk belőle. És akkor elgondolkodtam: és mi van ha gluténérzékeny vagyok? "Tudod mit, Mamus? Csinálok egy adagot gluténmentesen és akkor ugyanazt fogjuk enni!" 
Ő nagyon boldog volt, mert mindig az a bánata, hogy az ebédjéből nem tud nekem adni, és de jó lesz majd, ha "ugyanazt" esszük. Így ma délelőtt csigák készültek a konyhában.

Kimértem 125 g Nutri Free mix per pane, 125 g Schär mix B lisztet, 30 g cukrot, egy kis psylliumot, majd beletettem 4 g Dr. Oetker instant élesztőt. Felöntöttem 1,25 dl langyos, laktózmentes tejjel, beleütöttem egy tojást és elkezdtem a robotgép dagasztófejével összedolgozni. Hozzáadtam 50 g olvasztott Liga margarint, majd tovább dagasztottam. Mikor már szépen összeállt (4-5 perc), háromnegyed órát hagytam kelni.
Kelés után téglalap alakúra nyújtottam, majd az egész tészta felületét megkentem olvasztott margarinnal. Egyik felére cukros kakaót, másik felére cukros fahéjat szitáltam. Feltekertem, cérnával szeltem fel - így sokkal szebben megmaradnak a tekercsek. 
Picit még hagytam kelni, majd 175 fokos sütőben 20 percet sütöttem, kivettem, meglocsoltam cukros tejjel és még 2-3 percre visszatettem.
Isteni, omlós csigák lettek! :)


sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás