Gluténmentes = fogyókúrás?

Nagyon sokszor hallom, hogy egyesek azért térnek át a gluténmentes diétára, hogy le tudjanak adni néhány kilót. Mert a gluténmentes diéta egészséges és elősegíti a fogyást. Hát ez egy óriási tévhit! Akik gluténmentes diétát folytatnak, általában azért teszik, mert gluténérzékenyek. Emellett egyébként tény, hogy aki nem gluténérzékeny, annak is több energiája, jobb közérzete lesz, ha elhagyja az étrendjéből a glutént. Mivel a gluténra egyáltalán nincs szüksége semmilyen szervezetnek sem, sőt káros - egyes elméletek szerint azoknak működik jól a szervezete, akinek nem tolerálja. Igen, vannak jótékony hatásai annak, ha elhagyjuk a glutént, de ez nem feltétlenül a fogyás lesz. Sőt...
Azok a lisztkeverékek, amivel a glutént tartalmazó liszteket helyettesíteni tudjuk, bizony elég magas szénhidráttartalmúak. Hiszen a glutén gyakorlatilag az a tapasztóanyag, ami jó ruganyossá teszi a tésztát... nálunk ez hiányzik. A maglisztek persze jó alternatívák, hiszen gluténmentesek és egyúttal alacsony a szénhidráttartalmuk, viszont közel sem nyújtják azt a végeredményt mondjuk egy kenyér esetében, amire egy arra speciálisan kifejlesztett gluténmentes lisztkeverék képes.
Boltban kapható gluténmentes édességek, finomságok... nem éppen mondhatóak fogyókúrás terméknek, csak nézzük meg az értékeket.
Most drasztikus leszek, de kérlek, önmagában gluténmentes termékek fogyasztása esetén ne várj súlycsökkenést, hiszen gyakorlatilag tömöd magadba a szénhidrátot.
Persze otthon lehet készíteni olyan gluténmentes finomságokat, amik szénhidrátcsökkentettek, és lehet is kapni ilyeneket horroráron, de önmagában a gluténmentes diéta nem vezet fogyáshoz.
(És ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki, aki gluténmentes diétát folytat (akár kényszerből, akár egyéni döntés végett) számítson rá, hogy dagi lesz... természetesen lehet egészségesen étkezni gluténmentes táplálkozás esetén - így még egészségesebben lehet - de ugyanúgy oda kell figyelni a mértékre, mint ahogy amúgy is oda kéne. Ha naponta 5 péksüteményt megeszel, az bizony nem fog rajtad segíteni akkor sem, ha gluténmentes, sőt...)

sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás