Gluténmentes, élesztőmentes mákos tekercs rizslisztből
Imádom a mákos péksüteményeket... amikor vezetni tanultam az oktatóm mindig egy pékségben vásárolt be magának, és mindig ugyanazt kérte: a mákos tekercset. Annyira jól néztek ki, hogy már a látványuktól is úgy éreztem: imádom őket... pedig egyszer sem kóstoltam. Most elkészült nálam a gluténmentes, élesztőmentes, rizslisztes verzió és a tesztelők véleménye szerint (is) isteni lett! :)
Másnap már kiérződik a rizsliszt jellegzetes íze, állaga, de engem ez egyáltalán nem zavar. Ha titeket igen, akkor bármilyen gluténmentes kelt tésztákhoz való lisztkeverékkel tökéletes lesz a végeredmény! :)
Hozzávalók
- 300 g rizsliszt
- 1 cs. gluténmentes sütőpor
- 120 g vaj
- 250 g túró
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
- pici só
- 1 ek. cukor
- Töltelékhez
- 75-100 g darált mák
- 2-3 ek. cukor
- annyi tej, hogy krémes állaga legyen
- Tetejére
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. tej
(A túró állagától, a tojás méretétől a tészta állaga is változhat. Lehet szárazabb, lehet szottyosabb. Egyik esetben sem kell megijedni, ha száraz, akkor adjunk hozzá még egy kis tejfölt, ha szottyos, akkor gyúrjunk bele még egy kis lisztet.)
Rizsliszttel szórt deszkán nyújtsuk ki az alaposan átgyúrt tésztagombócot, majd kenjük meg a darált mákból, cukorból, tejből kevert krémmel, és tekerjük fel, mintha csigát készítenénk. Ezúttal viszont nem vékony kis szeleteket fogunk levágni belőle, hanem szélesebb, háromszög alakban vágjuk le a tekercseket.
A tetejét lekenjük tejjel elkevert tojássárgájával, majd 175 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
Fincsi :)
0 hozzászólás