Nagyon durva, de egészen idáig (4 év alatt) egyszer sem készítettünk gluténmentes piskótatekercset. Pedig ez aztán tényleg nem egy bonyolult finomság, csak azt kell megoldani, hogy ne törjön a piskóta, amikor feltekerjük.
Alapjáraton rizsliszttel készítjük a piskótát, de félő volt, hogy mivel a rizsliszt egy elég száraz liszt, törős lenne a végeredmény. Anya ezt tehát úgy küszöbölte ki, hogy a rizsliszthez gluténmentes süteménylisztet kevert - ezzel puhítva és könnyen tekerhetővé téve a végeredményt. :)
Hozzávalók
- 5 tojás
- 2 ek. rizsliszt
- 3 ek. gluténmentes süteményliszt
- 3 ek. cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő
- 0,5 csomag gluténmentes sütőpor
- igény szerint kevés víz
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, majd mikor már keményedik, akkor hozzáadunk 1 ek. cukrot és azzal verjük tovább. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd kanalanként hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert liszteket. Ha túl sűrűnek találjuk, pici víz mehet bele (tojások méretétől változhat).
A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába, majd egy sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatjuk a tésztát.
175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd mikor kivesszük a sütőből, leszedjük a sütőpapírról és egy újabb (picit bevizezett) sütőpapír segítségével még akkor, melegen feltekerjük.
Várunk, míg hűl a tészta, majd baracklekvárral megkenjük és már könnyedén lehet tekerni.
1 hozzászólás
Kedves Dóri,megsütöttem a piskóta tekercset és tökéletes lett!Köszönöm a receptet!A piskóta nem száraz,nem törik és finomabb mint a búzalisztes változat.Jó ötlet a vizezett sütőpapír a feltekeréshez.
VálaszTörlés