Gluténmentes túróhabos, barackos piskótatekercs

Amióta Anya megcsinálta életünk első gluténmentes piskótatekercsét, nincs megállás. Ez most annyira, de annyira észveszejtően finom lett, hogy még a nyári melegben (legalább) egyszer muszáj elkészítenetek! :)
Annyira könnyű, puha lett az egész süti, és a piskóta is egyszerűen irigylésre méltó. Minden nagyképűséget félretéve állíthatom, hogy erre az elképesztően könnyű és puha piskótára akkor is büszke lennék, ha cukrász lennék. :D

Hozzávalók
  • 5 tojás
  • 2 ek. rizsliszt
  • 3 ek. gluténmentes süteményliszt
  • 3 ek. cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő
  • 0,5 csomag gluténmentes sütőpor
  • igény szerint kevés víz
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, majd mikor már keményedik, akkor hozzáadunk 1 ek. cukrot és azzal verjük tovább. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd kanalanként hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert liszteket. Ha túl sűrűnek találjuk, pici víz mehet bele (tojások méretétől változhat).
A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába, majd egy sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatjuk a tésztát.
175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd mikor kivesszük a sütőből, leszedjük a sütőpapírról és egy újabb (picit bevizezett) sütőpapír segítségével még akkor, melegen feltekerjük. 

Töltelék
  • 1 dl habtejszín
  • 2-3 ek. porcukor
  • 250 g túró
  • kevés vanília aroma
  • 3 őszibarack
A habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a porcukrot, a vanília aromát és robotgéppel összedolgozzuk. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Belekeverjük a habos, túrós masszába és kész is. :)

Ha kihűlt a piskóta, beletöltjük, majd feltekerjük. A piskótatekercs rétegei azért nem olyan szabályosak, és nem olyan szépek, mert bizony túlnyomtam a tölteléket. :D Előtte megkérdeztem a többieket, hogy mit szeretnének, ha jó sok túrós, gyümölcsös töltelék lenne benne, ha vagy szépen látszódnának a piskótatekercs rétegei? És egyértelműen az volt a válasz, hogy jó sok töltelék legyen benne, úgyhogy erre hajtottunk. De amúgy szerintem így is elképesztő jól néz ki, és hát az íze... az valami mennyei. :)



Share:

0 hozzászólás