Gluténmentes amerikai fánk (donut)

Világ életemben csodáltam ezeket a csicsás színes fánk-költeményeket. Egyszerűen már a látványuk magával ragad... egyre több fánkozó nyílik itt is, ott is - már Magyarországon is egy jóideje, ahol ezeket a szépséges, színes, ám gluténnal dúsított fánkokat kínálják.
Nyálcsorgatva néztem az Instagram fotókat, a különféle YouTube videókban bemutatott fánkos-dobozokat, majd mikor a Tesco-ban is színes és szórócukros fánkokkal találkoztam, egy jelnek vettem. Miért ne tudnék itthon is színes, csicsás, szórócukros fánkikat sütni gluténmentes változatban? Nem tudtam válaszolni az előbb említett kérdésre, úgyhogy ma délelőtt neki is fogtam és egyedi darabokkal vártam haza a családot - pont ez tetszik bennünk, hogy egyik sem egyforma. Jaj, de imádom imádtam ♥

Hozzávalók
  • 250 g Schär Bread-Mix
  • 2 g só
  • 20 g cukor (ha nem szántok rá jó kis cukor-, vagy csokimázat, akkor mehet valamivel több cukor, de mivel nekem pont ez a jó cukros bevonat volt a hajtóerőm,  a tésztába kevesebbet tettem)
  • 4 g porélesztő
  • 150 ml meleg tej
  • 35 g olvasztott margarin
  • 2 tojás sárgája
 A lisztet elkevertem a sóval, cukorral, porélesztővel, majd ráöntöttem a meleg tejben felolvasztott margarint, hozzáadtam a két tojás sárgáját és robotgép dagasztófejével összedolgoztam.
Letakartam és 50 percig kelesztettem.
Utána átgyúrtam, kinyújtottam - kb 1,5 cm vastagra - és kiszaggattam a fánkokat. Ekkor még egy pihenőt kaptak, szintén letakarva ezúttal 20 percig várakoztak.
Forró olajban kisütjük őket - miután felforrt az olaj, vegyük lejjebb és lassú lángon menjen, mert különben túl hamar megpirul. 
A tetejére gyakorlatilag bármilyen finomság kerülhet - én étcsokit és fehércsokit olvasztottam, a színes mázhoz fehércsokit és ételfestéket használtam. 
Tetejére szórócukor, tortadara, kókuszreszelék, olvasztott csoki stbstb... ha találtam volna itthon gluténmentes tejkaramellát, akkor azt is felolvasztottam volna és készült volna tejkaramellás fánki is. :) Majd legközelebb :)







Végső összegzés: szépek és finomak ♥


Share:

2 hozzászólás

  1. Köszönöm a receptet, Nagyon finom!11 hónapos és a két és fél éves gyermekeimnek is nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki, köszi a visszajelzést! ♥ :)

      Törlés