Tejtermékek + pattanásos arcbőr?

 
Nagyon érdekes jelenséget figyeltem meg, bár még nem ért véget a kutatásom - úgyhogy most csak az átmeneti, eddig megállapított tapasztalataimat osztom meg Veletek. Alapvetően sosem tapasztaltam problémát sem a tejfehérjével, sem a laktózzal kapcsolatban, annak ellenére, hogy picibaba koromban tejfehérje allergiásnak nyilvánítottak - később kiderült, hogy a bőrtüneteimnek köze sem volt a tejhez, de ez már más tészta. És annak ellenére sem, hogy a gluténérzékenység mellé kapott másodlagos laktózérzékenységem diagnosztizálása során a 20-as maximum érték helyett 230-at produkáltam. Teljesen egyértelmű volt, hogy az elhalt bélbolyhok miatt nem termelődött a laktáz enzimem, amint visszaépültek a bélbolyhok, a másodlagos laktózérzékenységnek búcsút is inthettem (tüneteket egyébként akkor sem okozott, mikor ilyen brutális mértékű érzékenységet állapítottak meg).
Nem vagyok nagy tejfogyasztó, a napi tejfogyasztásom körülbelül ki is merül abban, hogy reggel megiszom az elmaradhatatlan tejeskávémat - egyébként a lassan 5 éve diagnosztizált laktózérzékenység óta (aminek már azóta vége) csak laktózmentes tejet iszom, azt is csak a reggeli kávémhoz.
A történetnek van egy másik oldala is, a tejes dolgot megbeszéltük, most jöhet a csúnya arcbőr és a pattanások rész.
Kamaszkor idején viszonylag sokáig bírtam bababőrrel, körülbelül 15-16 éves koromban lett - szerintem - iszonyatosan csúnya az arcom. Addig egy darab pattanásom nem volt soha életemben, akkor viszont triplán kaptam vissza bosszúból az addigi tiszta-arcbőrös életemért. Kezeltem mindennel, nem múlt, majd egy év után találtam rá egy csodaszerre - egy olcsó, Avon-os arcpakolásról van szó - ami nem túlzok, körülbelül egyik napról a másikra tisztította le az arcomat és kaptam vissza a hőn áhított bababőrömet. Eltűnt mindenféle vöröslőn dudorodó vulkán, fájó, gyulladt gusztustalanság, ismét puha és sima lett az arcbőröm.
Jelen: Körülbelül egy hónappal ezelőtt egyszerre jelent meg három gusztustalan pattanás az államon - az államon, ahol soha az életemben nem volt pattanás, még abban a kegyetlen egy évben sem, mikor annyit küzdöttem a kis mocskokkal. Még el sem múlt a 3 szerencsétlen, mikor az arcom szélén szintén apró, majd egyre nagyobb gusztustalanságok ütötték fejüket. Egyszerűen nem tudtam mire vélni a dolgot, jöttek a szemetek a homlokomra is, és hirtelen megint egy pattanásokkal küszködő 16 évesnek éreztem magam. Őszinte leszek, utálom, ha pattanásos a bőröm, egyet-egyet még elviselek, de egyszerűen meg tudok tőle őrülni, mert annyira el tudja rontani az ember összképét. Szóval kétségbe estem, hogy most megint 16 éves lettem és ráadásul az Avon már nem is gyártja azt a csodamaszkot, ami kamaszkorom megmentője volt. Mi lesz velem???
Abszolút nem gondoltam át, sőt eszembe se jutott, hogy a csúfságos arcomnak némi köze lehet a tejhez. Nade! 4 napig kimaradt a reggeli kávém, ebből adódóan pedig 4 napig tejet sem fogyasztottam - csak minimálisat, ami mondjuk 2 szem zselés szaloncukorba nyomokban belekerül. Nem fogjátok elhinni, 2 nap után elmúltak a pattanások, leapadtak a göbök, és legnagyobb örömömre ismét bababőrt köszönthettem (a saját fejemen természetesen, hiába vagyok jószívű, másénak nem örültem volna ennyire. :D ) Még a kis apróságok is elköszöntek a homlokomról.
4 napig ugye nem is fogyasztottam tejet, azóta pedig a reggeli kávémat kókusztejjel iszom - tesztelek. Ha elfogy ez a doboz kókusztej, akkor ismét belekezdek egy laktózmentes változatba. Elképzelésem a következő: ha a tej a gond, akkor a laktózmentes tej-fogyasztás hatására ismét Pöttyös Pannivá változom. Ha a kókusztejes időszak alatt is megkezdem a változást, akkor nem a tej a bűnös.
Szóval itt tartok jelenleg. ha esetleg érdekelnek Benneteket a további fejlemények, akkor majd megosztom azokat is - persze, ha jutok valamire.
Nektek volt hasonló tapasztalatotok akár a tejjel, akár valamilyen más allergénnel kapcsolatban? Szívesen fogadom az ötleteket, ugyanis ha nem a tej a csúfító-szerem, tovább kell nyomoznom.
Üdv,
Columbo

Share:

9 hozzászólás

  1. Én egyszer egy hónapig éltem tejmentesen (a gluténmentesség mellett), hogy még a nyomokat is elkerültem, de nem lett jobb tőle az arcom. :( Elvileg hormonális, de a bizonyíték még várat magára. Én sem vagyok már tini...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos rengeteg minden állhat a háttérben, nagyon nehéz kiszűrni, hogy pontosan mi is okozza a tünetet.... :/

      Törlés
  2. Nálam a tejfogyasztás abszolút pattanásokkal jár sajnos. Bár én laktózérzékeny vagyok, valószínű emiatt. Kókusztej,szójatej..ezek jöhetnek szóba. Tejmentes diétával teljesen kitisztul a bőröm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most kezdek erre rájönni... 3 napja ismét laktózmentes tejjel iszom a reggeli kávét (folytattam a kísérletet), jelentkeztek is rögtön a pattanások. :S

      Törlés
  3. Szia Dóri! Én elvileg "csak" lisztérzékeny vagyok, és sem a diétám elején, amit már közel 12 éve tartok, sem azóta nem diétáztam a tejre. Azóta már tudom, hogy akkor kellett volna amíg a bélbolyhok nem regenerálódnak, de a dietetikus erre vonatkozóan semmit nem mondott. na mindegy is. Szóval a tavalyi év folyamán vettem először észre, hogy időközönként panaszom van a tejtől. Többek között hányinger és hányás, pedig nem vagyok hányós típus. Időközönként előjön, de nem rendszeres, és eddig csak a tejjel tudtam összekötni. A bőröm sajnos pattanásos szinte mindig, de ez nálam biztosan hormonális és nem a tejjel függ össze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Tejre nem néztek érzékenységet? Vagy azóta diétázol?

      Törlés
  4. Sziasztok! Nekem tej és búzaérzékenységem is van sok más mellett. Úgy jöttek rá, hogy intolleranciám van, hogy a szép bőröm 29 éves koromra úgy nézett ki, mint tini koromban. Nem csak az arcom, a hátam, a karom. Havonta jártam kozmetikushoz, mindent bevetettem, mire új kozmetikushoz mentem, és az közölte, hogy itt más gond lesz, és menjek el kivizsgáltatni magam. Amióta tartom a diétát, nincsenek pattanások, de amint "bűnözöm" és a tej termékek esetében (kivéve a kecske tej) azonnal kijönnek az államon, a nyakamon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Azta, ez nem semmi. Azt hiszem, nálam is a tej lesz a ludas, amint megint visszatértem a laktózmentes tejre, újra előjöttek a csúfságok. Sosem gondoltam volna.

      Törlés
  5. Kedves Dóri!

    Az előző hozzászólóhoz hasonlóan az én történetem is ott kezdődött, hogy 26 éves koromra visszatértek a csúfságok az arcomra, plussz a hátamra, karomra is...Egy éven át minden praktikát (és nem komedogén terméket) kipróbáltam, eredménytelenül. Majd egy ismerősöm tanácsára elhagytam először a tejtermékeket teljesen (addig is laktózmenteset fogyasztottam, évek óta érzékeny vagyok), de eltelt két hónap, és nem történt változás. Majd a gluténfogyasztást is szüneteltettem, és láss csodát, a fájós, soha nem múló gyulladt pattanások eltűntek!

    Most járok a gasztrora, ahol egyelőre negatív a véreredményem a gluténra (de az az egy hónap, míg fogyasztani kellett a vizsgálatok miatt, az borzalmas volt, minden visszajött). Most diétáznom kell, majd hamarosan újra visszatérni a gluténra, és újabb kör, alaposabb vizsgálat vár rám. Kíváncsi vagyok, hogy mit állapítanak meg, de az tuti, hogy aki szép bőrt akar, simán megér egy próbát a diéta! Ja, és a hosszú évek óta meglévő ekcémám most először nem jött elő télen, ami számomra hihetetlen, azt hittem, hogy a hidegtől van...

    Ó, ha már ilyen regényt írtam, akkor szeretném megköszönni a rengeteg szuper receptet, éppen a rizslisztes krumplis pogácsát készítem, és nagyon várom, hogy kisüljön! :)

    Üdv.

    VálaszTörlés