Túrós batyu RIZSLISZTBŐL

Újabb könnyű, puha péksütemény rizslisztből. :) Isteni lett a végeredmény, a tészta alapját a már korábban tökéletesen kikísérletezett kakaós csiga receptje adta. Ismételten elájultam, mennyire jó lett, a család pedig ismételten örömmel fogyasztotta az eredményt. :D 

Hozzávalók
  • 250 g rizsliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só (vagy egy picit több, jobban kiadja az ízeket)
  • 4 g porélesztő
  • 1 tojás
  • 1,75 dl meleg tej
  • 20 g olvasztott vaj
  • Töltelék: 200 g túró, 2 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 biocitrom reszelt héja, 1 ek. rizsdara, 3-4 ek. tejföl
  • Kenéshez: 1 tojás sárgája + 2 ek. tej
A rizslisztet elkevertem az útifűmaghéjjal, cukorral, sóval és porélesztővel, majd ráöntöttem a felmelegített tejet és az abban felolvasztott vajat, beleütöttem a tojást és robotgép dagasztófejével összedolgoztam a tésztát - ekkor még nagyon ragacsos, nem kell megijedni. Letakartam és 40-50 percig kelesztettem.
Kelesztés után rizsliszttel szórt nyújtólapon átgyúrtam, nagyon jó kis ruganyos tészta lett a végeredmény.
A tésztát vékonyra nyújtottam, majd 8 egyforma nagyságú négyzetre vágtam. A négyzetek közepében elosztottam a túrós tölteléket, majd a szemben lévő sarkokat összecsippentve kialakítottam a batyu formát.
A tetejüket megkentem a tejjel elkevert tojássárgájával, majd 175 fokos előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.

Se ránézésre, se ízre meg nem mondaná az ember, hogy gluténmentes, pláne azt, hogy rizslisztből készült!! :) Már megint nagyon büszke vagyok magamra! :D






Share:

8 hozzászólás

  1. Szuperül néz ki! Biztos finom is!!

    VálaszTörlés
  2. A facebook bejegyzésben tejtermék nélkül ígéred, a receptben viszont van túró. Esetleg leírnád a kölesből készült töltelék receptet is? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy mit gondolsz a tojás elhegyható? Elég az utifűmaghéj?
    Köszönettel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!
      A Facebook bejegyzésben Rácz Anna túrós batyui vannak, amik tejmentesek. A receptre való hivatkozásnál írtam is, hogy a linken a tészta receptje érhető el, ez az én receptem, Anna ezt tejmentesítette a Cocomassal és a kölessel.
      Nem tudom, hogy a tojás elhagyható-e, úgy még sosem próbáltam, egyelőre ez az a verzió, ahogy finom kelt tészta készül rizslisztből is - más recept alapján sosem lett ilyen jó.

      Törlés
  3. Szia!
    A porélesztő helyett használható-e sima élesztő?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam a batyut, nagyon szuper a tészta és nagyon jó lett a végeredmény.
    Biztos ,hogy többször készítek majd még! :) 😍

    VálaszTörlés
  5. Az útifűmaghéj elhagyható?

    VálaszTörlés
  6. Megsütőttem a battyut ,finom lett

    VálaszTörlés
  7. Szuper recept!Kezelheto teszta,finom vegtermek;)
    Koszonet erte!🙏🏻

    VálaszTörlés