Gluténmentes sörkifli

Rózsi mama specialitása, annyi kivétellel, hogy ő hagyományosan készíti, szóval nekem abból nem csurran-cseppen semmi, maximum egy kis inspiráció, motiváció. Az viszont kellő mennyiségben :D
4 éve első kelt tésztámként egy sörkiflit terveztem, majd 25 perc elteltével kifli alakú köveket vettem ki a sütőből - kis tapasztalatlan, csíra koromban. De mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert, itt van hát egy fincsi, igazi visszahajthatós sörkifli, amire még a Rózsi mama is büszke lenne. ;)

Hozzávalók
  • 250 g BROLL gluténmentes kenyérliszt
  • 1 kk. só
  • 0,5 kk. cukor
  • 4 g porélesztő
  • 1 csapott ek. útifűmaghéj
  • 1 tojás
  • 1,6 dl meleg tej
  • 2-3 ek. olvasztott vaj
  • Rétegek közé
    • olvasztott vaj
  • Tetejére: 
    • 1 tojás sárgája + 1 ek. tej
 A lisztet elkevertem a sóval, cukorral, útifűmaghéjjal, porélesztővel, ráöntöttem a meleg tejet, beleütöttem a tojást és elkezdtem összedolgozni. Mikor már majdnem összeállt, akkor hozzáadtam az olvasztott vajat, átdagasztottam, majd tiszta konyharuhával letakarva 50 percig kelesztettem.
Gyönyörűen megkelt. :)
A tésztát 2 részre osztottam, majd mindegyiket körülbelül azonos méretű téglalap alakúra formáztam (1:2 oldalarányokkal).
Az egyik téglalap felületét megkentem olvasztott vajjal, majd megszórtam sóval. Rátettem a másik tészta-téglalapot és sodrófával "összenyújtottam" (van ilyen szó?) őket.
Amikor elértem a kívánt vastagságot - inkább vékonyságot - és arányokat (igyekeztem alacsonyabb, szélesebb téglalapot formálni, hogy inkább több kifli legyen, kevesebb réteggel), akkor a tészta tetejét ismét megkentem olvasztott vajjal és megszórtam sóval.
Hosszú szárú háromszögeket vágtam a téglalapból (ezt a technikát a kakaós kiflis videóból már ismerhetitek :)), majd feltekertem őket, megkentem a tetejüket a tejjel elkevert tojássárgájával, és 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirulásig sütöttem őket.
Szerintem nagyon jól néznek ki, és imádom, ahogy vissza lehet hajtogatni a rétegeket. ♥




    Share:

    2 hozzászólás

    1. Nutri free liszttel készítettem el, a rétegek közé tettem füstölt sajtot is, ami sajnos nem igazán érződött, pedig nem sajnáltam belőle.
      Nagy puha, vastag tészta lett, talán kicsit vékonyabbra is nyújthattam volna, ha nem tartottam volna tőle, hogy a túlnyújtással kárt okozok a jó kis tésztában.
      Összességében nagyon fincsi lett a végeredmény ^.^

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Mennyire jó ötlet a füstölt sajt, elhiszem, hogy nagyon finom lett! :)

        Törlés