Gluténmentes élet - GYAKORI KÉRDÉSEK

Nagyon sok üzenetet kapok mostanság, hol Facebook-on, hol emailben - aminek nagyon örülök - de már alig győzök mindre válaszolni. Ezért arra gondoltam, hogy a gyakori kérdéseket összegyűjtöm egy bejegyzésben - itt minden kérdést megválaszolok, amit a legtöbb alkalommal kérdeztek.


Mire jó az útifűmaghéj?
Nagyon sok receptem tartalmazza az útifűmaghéjat, kezdőként jogos a kérdés: mi ez és miért kell a tésztába? A gluténmentes lisztekből pont a glutén hiányzik - mily meglepő -, a ragasztóanyag, ami szépen összetartja a tésztát, amit belőle készítünk és könnyű szerkezetet, jó állagot ad neki. Az útifűmaghéj egyfajta rost, ami megköti a vizet, ebből adódóan pedig könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, amiket készítünk - valljuk be, ez bizony ráfér. 
Tehát az állag miatt jó különösképpen a kelt tésztákhoz adni egy kevés útifűmaghéjat - ám arra figyelni kell, hogy ebben az esetben az alaprecepthez kicsit több folyadékot adjunk, hiszen az útifű felszívja.

Szabad-e egyáltalán, ha igen, akkor milyen kávét lehet fogyasztani?
Néhány évvel ezelőtt a világ esze valaki elkezdte terjeszteni az interneten, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak kávét, mert ugyanúgy elindítja a szervezetükben az autoimmun folyamatot, ahogy a glutén teszi. Hülyeség. A kávé gluténmentes, gluténérzékenyek fogyaszthatják, ÁM! Nagyon oda kell figyelni, hogyha különböző porokat, instant, ízesített kávékat fogyasztunk, ugyanis ezek tartalmazhatnak glutént. Én a Nescafé Classicot iszom minden reggel, beszéltem a gyártóval, azt írták, hogyha a termék csomagolásán semmilyen formában nincs feltüntetve, akkor a termék nyomokban sem tartalmaz glutént. A válaszlevelet ITT elolvashatjátok.
 
Fogyasztható-e a zab a gluténmentes diétában?
A zab alapvetően nem tartalmaz glutént, de mivel a termesztés, betakarítás, szállítás, feldolgozás, tárolás és csomagolás mind-mind együtt történik a többi gabonával, ezért jócskán szennyeződik. Ennek tükrében pedig "gluténosként" tekintünk a zabra is.
A legtöbb levélnek az a kulcskérdése, hogy ezt szabad-e fogyasztani, mert nincs ráírva, hogy glutént tartalmaz, vagy szennyeződik. Na most, ha valamiben ott van összetevőként a zab, az a mi szempontunkból körülbelül olyan, mintha az lenne ott összetevőként, hogy: búza, árpa vagy rozs. Nem fogják utána kiírni, hogy glutént tartalmaz, vagy szennyeződik, mégsem fogyasztjuk, hiszen az összetevők között ott van egy gluténtartalmú gabona. Így kell tekinteni a zabra is, ha ott van az összetevők között, akkor egyértelmű, hogy glutén van a termékben, nem kell pluszban kiírni, hogy glutént tartalmaz.
VISZONT! Léteznek olyan zabpelyhek, amik gluténmentesek. Ilyenkor odafigyelnek arra, hogy az előbb felsorolt folyamatok (termesztés, betakarítás, szállítás...) elkülönítve történjenek, és a zab véletlenül se szennyeződhessen. Ezeken a termékeken fel is van tüntetve, hogy gluténmentes, ezeket mi is fogyaszthatjuk.
Összességében tehát, ha valamiben zab van, akkor abban van glutén, csak olyan zabot, zabpelyhet használhatunk, amin fel van tüntetve, hogy gluténmentes!
Milyen vizsgálatok szükségesek a gluténérzékenység megállapításához?
Ha arra gyanakszol, hogy gluténérzékeny vagy, először is kérned kell egy beutalót a háziorvosodtól gasztroenterológiára. A gasztroenterológus első körben nagy valószínűséggel egy vérvizsgálatot fog elvégezni, megnézi vannak-e antitestek a véredben. Ugyanis ha gluténérzékeny vagy, glutén fogyasztás hatására antitestek jelennek meg a vérben, ha ezt a vizsgálat egyértelműen kimutatja, akkor fel lehet állítani a diagnózist. (Nagyon fontos, hogy vizsgálat előtt nem szabad diétázni, hiszen ha nem fogyasztod a glutént, az antitestek sem fognak megjelenni a véredben, ebből adódóan ál-negatív eredmény lesz.) Ha nem tuti a vérvizsgálat, akkor vékonybélbiopsziát végeznek, vagyis megnézik, hogy a vékonybeledben mi újság a bélbolyhokkal. Ha roncsolódtak, esetleg el is haltak, akkor a doki meg tudja állapítani, hogy gluténérzékenység áll a dolog hátterében.

Milyen tüneteim voltak?
A legjellemzőbb a folytonos puffadás, émelygés, hányinger, állandó rossz közérzet, hihetetlen mennyiségű gyomorsav, fogyás - nagyon-nagyon-NAGYON sovány voltam. A fogaimon már gyerekkoromban zománchibák jelentek meg (utólag kiderült, hogy ez is a gluténérzékenység jele volt), illetve sajnos a depresszió sem kímélt - ami szintén a gluténérzékenység egy tünete.
Ha a gluténmentes diéta zéró toleranciás, akkor miért van határérték?
Így van, a gluténmentes diéta zéró toleranciás - hogyha gluténérzékeny emberről beszélünk -, viszont szinte egy vizsgálat eredménye sem lehet kereken 0, így van egy határérték. De ha picit elgondolkodunk rajta, ugye a megengedett határérték 20 mg/kg... vagyis egy kilónak egy MILLIOMOD részét kell vennünk és annak a 20-szorosát. Vegyünk mondjuk egy kiló kenyeret, ezt a kilós kenyeret kellene felosztanunk egy millió részre és abból 20 megengedett - lehetetlen. Ez szinte nulla. Hogyha egy olyan étteremben készítenek gluténmentes ételt, ahol a konyhán készül gluténtartalmú is, és netán a levegőben szálló lisztporból egyetlen egy szem megtapad a "gluténmentes ételen", akkor az már több, mint 20 mg/kg. Szóval igen, zéró tolerancia.
Igaz, hogy a gluténmentes diétától elhíznak az emberek?
A gluténmentes diéta valóban nem fogyásra lett kitalálva, de mint mindig, itt is a mérték a lényeg. A legalapvetőbb gluténmentes lisztkeverékeknek valóban elég magas a szénhidrát tartalma, de nem jelentősen magasabb, mint mondjuk a korábban használt búzalisztnek (sőt, némelyik alternatíva még jobb is.)
Szóval nem kell megijedni, mértéket kell tartani. Ha nem eszel állandóan gluténmentes péksütiket, süteményeket, stb... hanem egészségesen táplálkozol kellő rostbevitellel, sok gyümölccsel, zöldséggel, akkor nem kell attól tartanod, hogy elhízol.

A szentjánoskenyérmag liszt glutént tartalmaz?
Nem, ez egyfajta tartósítószer, nem tartalmaz glutént.

Nátrium-glutamát?
Csak nevében hajaz a gluténra, szintén nem tartalmaz. Nem egészséges, de gluténmentes.

Ha valaki állandóan azt próbálja bizonygatni, hogy a gluténérzékenység csak divat és az egész diéta egy hóbort, hogyan lehet meggyőzni, hogy komolyan vegye?
Ha nem akarja megérteni, akkor nem is fogja. Elmondhatod neki szépen, magyarázhatod ahányszor csak akarod, ha eddig nem értette meg, akkor sajnos valószínűleg nem hajlandó feladni a hülye nézeteit. El lehet mondani neki, hogy az egy dolog, hogy ő mit gondol, és hogy a valósággal köszönőviszonyban sincsen. Ha csak a negatív dolgokat tudja "köpni Rád" és nem képes komolyan venni, akkor sajnos nem vagy neki elég fontos. Ne tedd tönkre a saját életedet azzal, hogy ezt hallgatod. Vagy mondd meg neki, hogy innentől kezdve hagyjátok a témát és lehetőleg ne szóljon bele, vagy pedig ki kell zárni az ilyen embereket - ha fontos lennél neki, akkor nem így viselkedne.
Én a diagnózist követően mindenkinek igyekeztem magyarázni a dolgot, hogy megértse (nem köszönöm, nem ehetek a tortából... én sajnos nem fagyizom most veletek... köszi, de sajnos nem ehetem meg a süteményt, hiába csináltad tönkölyből...nem, nem fogyni akarok a diétával), aztán rá kellett jönnöm, hogy nem vagyok nekik elég fontos. Azóta megspórolom azt az időt, amit velük töltenék, és többet foglalkozom azokkal, akiknek én is fontos vagyok.

Egyelőre most ennyi ugrik be a nagyon gyakran feltett kérdésekből, de ha eszembe jut több, akkor fogok még ilyen bejegyzést csinálni. :)

Share:

1 hozzászólás

  1. Február 16-án, csütörtökön a Női Klub újabb eseményt szervez, ahova várunk mindenkit, akit érdekel az egészséges életmód, vagy csak szeretne érdekes előadásokat megtekinteni. Marton Melinda kóstolóval egybekötött könyvbemutatója várja az érdeklődőket, a gluténmentes növényi táplálkozásról fog beszélni. Szórádi Rózsa (FlavonMax) is tart előadást, "Zöldség, gyümölcs, mint Hungarikum" címmel. Érdemes eljönni, más programokkal is találkozhatsz. :) Az esemény megtekinthető a Női Klub Facebook oldalán. :)

    VálaszTörlés