Jótanácsok azoktól, akiknek fogalmuk sincs róla, mi az a gluténérzékenység

A gluténérzékenység sok kihívás elé állítja "áldozatait". Egyrészt van az az oldal, ami az alapvető mindennapi küzdelmet jelenti, hogy majdnem mindenről le kell mondanunk és szinte már csak azt fogyaszthatjuk, amit otthon, saját magunknak készítünk el. Le kell mondani a régi kedvenc kekszünkről, édességünkről, csokinkról, chipsünkről stb... és amit nem szabad elfelejteni, hogy ezúttal a gluténmentes diéta nem választás kérdése. Itt nem arról van szó, hogy valaki elhatározza, hogy jó, innentől nem eszem egészségtelen kaját. Hiszen ha valakinél felállítják a diagnózist, hogy gluténérzékeny, onnantól nem lesznek csaló-napok, amikor belefér az a kis kekszes csokika, vagy akár egy harapás is a Mama isteni diótortájából. Nincs kompromisszum.
Ez szüli a további nehézségeket, mivel a keresztszennyeződés által ételünkbe kerülő minimális gluténtartalom is komoly problémákat, hosszabb távon szövődményeket is okozhat, alapból nem könnyű  ezt a kezdetekben feldolgozni - lelkileg sem. De erre még egy (millió) plusz lapátként rájön az, hogy az emberek intoleránssá válnak a (glutén)intoleránssal szemben. Mintha nem is a Te életed, hanem az övék szólna innentől a folyamatos lemondásokról, egyszerűen nem fogadják el, hogy Neked bizony az a kicsi is számít...
Nézzük tehát, mik azok a jó tanácsok, amiket ezektől az emberektől kapunk nap, mint nap...



1. Biztos vagyok benne, hogy azért lettél gluténérzékeny, mert előtte annyi gyógyszert szedtél a bajaidra.
(Vagy talán azért voltak "bajaim", mert nem tudtuk, hogy igazából mi "bajom"?)

2. Dehogynem gyógyítható! Az egyik barátom akupunktúra/ biorezonancia/ gyógymasszázs/ kézrátétel/ méregtelenítés segítségével meggyógyult a gluténérzékenységből. Neked is ki kéne próbálnod.

3. Alszol eleget? Lehet, hogy azért nem bír a szervezeted megküzdeni a gluténnal, mert túl kimerült.

4. Pozitív gondolkodás és hidd el, jobban leszel.

5. Nem is tűnsz betegnek. Szerintem csak bebeszéled magadnak.
(Eddig nem is tűntél hülyének...)

6. Gluténérzékeny vagy? Én is az voltam két hétig, de az xy kúra segített, próbáld ki Te is.

7. Csak stresszes vagy. Kicsit próbáld meg lazábban venni a dolgokat, aztán meglátod, nem lesz semmi bajod.

8. Ne higgy már a gyógyszeriparnak! Ez csupán az ő kitalációjuk, hogy betegnek hidd magad és gyógyszereket szedj. Nyugodtan egyél mindent, meglátod, nem lesz semmi bajod.
(Főleg, hogy a gluténérzékenységre nincs is gyógyszer... nem rossz elmélet, de sajnos már az első lépcsőfoknál megbukott.)

9. Persze, hogy nem bírod a glutént, teljesen elszokott tőle a szervezeted. Kezdd el visszaszoktatni, aztán egyre nagyobb adagoktól sem lesz már semmi bajod.
(Persze, hogy nem bírod a ciánt, teljesen elszokott tőle a szervezeted. Kezdd el visszaszoktatni, aztán egyre nagyobb adagoktól sem lesz már semmi bajod.)

10. Jaj, ne már... hiszen Dr. Tóth megmondta, hogy...

11. Naná, hogy nem vagy jobban, ha betegnek hiszed magad. Talán próbálkozni kéne, nem pedig elfogadni...

12. Amikor 5 éve találkoztunk, akkor még velünk pizzáztál. Ne mondd már, hogyha akkor nem volt bajod tőle, most olyan húdenagybaj lenne.

Az az egy szerencse, hogy a gluténérzékenyeknek van egy különleges képességük. Ha valaki beszól, okoskodik a diétád miatt, ha megbánt Téged és csúnyán nézel rá, akkor bizony egyetlen egy pillantással átkot szórsz rá. A gluténérzékenység örökletes átkát. Nem rosszindulat, csupán segítség. Ha gluténérzékeny lesz, akkor majd ő is átéli azt. amit Te nap mint nap, és máris meggondolja magát a korábbi jótanácsaival kapcsolatban, amikor ő kapja meg ugyanezeket a hozzászólásokat másoktól.  De akkor már neki is meglesz ez a különleges képessége...
És ez persze teljesen komoly. Nem én találtam ki ebben a pillanatban.

Share:

3 hozzászólás

  1. Jóó!!!!És igaz! De ez igaz az élesztőre, tejre, tojásfehérjére,stb. De bizony sokan nem értik! Nekem folyamatosan vannak kiütéseim! Sajnos! Tavasszal készülök,egy immunvizsgálatra!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda gyönyörű zárógondolat! Alig tele gyűlölettel. Gratulálok.. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyűlölet? :D Szerintem olvasd el még egyszer :)

      Törlés