Gluténmentes meggyes lepény

Anyukám egyik gyerekkori kedvence, amit még a Nagymamám készített el többször is. Én még sohasem kóstoltam, így Anya most gluténmentesen készítette el. :)
Ami engem nagyon meglepett, hogy kelt - élesztős - tészta a sütemény alapja.
20 g élesztőt felfuttatunk kb. 0,5 dl tejben. Amíg "fut", 37 dkg Schär B lisztet elmorzsolunk 20 dkg margarinnal, 6 tojás sárgájával, 2 kiskanál cukorral és egy kis sóval. Ezután mehet bele az élesztős tej is, jól összegyúrjuk.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd tepsibe tesszük és 175 fokon csak félig sütjük meg, körülbelül 12 percig. Ekkor tesszük rá a meggyet - barackszezonban barackkal is érdemes elkészíteni, mert isteni - és 10 dkg őrölt diót.
6 tojásfehérjét felverünk, hozzáadunk 25 dkg cukrot, majd tovább verjük. Ezt óvatosan ráöntjük a tésztára, elsimítjuk és kb. 60-70 fokon még 40 percig sütjük/szárítjuk, amíg a hab megkeményedik, esetleg egy kis rózsaszín színt is kap.

Vizes késsel szeleteljük.


Megmondom őszintén nekem kicsit furcsa volt az élesztős tészta...de lehet, hogy csak bebeszéltem magamnak. :) Mindenesetre a sült meggyek - vagy barackok - a cukros tojásfehérjéből készült kicsit megkeményedett habbal...áhh. Csodamennyország.
sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás