Gluténmentes ételek készítése
1.
Alaposan tisztítsd meg a felületet (asztalt,
pultot), ahol készíted a gluténmentes ételt.
2.
Használj olyan edényeket, eszközöket, amiket
előtte alaposan elmosogattál – fakanalat, fa vágódeszkát ne használj, mert
azokban sajnos könnyen megtapad a glutén.
3.
Figyelj arra, hogy közben ne nyúlj
gluténtartalmú ételekhez, és ha lehet, időben elkülönítve készítsd a
gluténmentes ételt, hiszen így könnyebben el tudod kerülni az esetleges
keresztszennyeződést.
4.
Minden hozzávaló összetevőit alaposan
ellenőrizd, sajnos bármiben lehet glutén. (Tiltott a búza, a rozs, az árpa és a
zab minden formában, legyen az keményítő, dara, pehely, fehérje, csíra...
bármi. A maláta szintén tiltólistás, illetve a búza különböző fajtái is mint a
tönköly, a durum, a bulgur és stb.)
5.
Kérlek, legyél extra figyelmes, ugyanis a
nyomokban tartalmazhat is kerülendő! Fontos ellenőrizni a fűszereket is –
ugyanis ezek sem biztosak.
6.
Sütéshez, főzéshez használj tiszta étolajat,
zsírt, vizet, amiben korábban nem készülhetett semmilyen gluténtartalmú étel.
7.
Ha tejfölt, lekvárt, vajat használsz (vagy bármi
olyat, amibe „bele kell nyúlni”), akkor bonts fel egy újat, mert ha korábban
visszanyúltál olyan késsel, kanállal, ami hozzáért például a kenyeredhez, akkor
az már nem gluténmentes.
8.
Ha elkészült a finomság, akkor tiszta tányérra
tedd, és külön tárold, hogy már kész állapotban se érintkezhessen semmivel,
nehogy szennyeződjön.
0 hozzászólás