Gluténmentes ételek készítése

Biztos Veletek is előfordult már, hogy vendégségbe mentetek, és a vendéglátók felajánlották, hogy külön készülnek gluténmentes étellel. Nagyon jól tud esni az ilyesfajta figyelmesség, de aki nincs benne a "gluténmentes életben", nem is gondolná, hogy milyen sok kis apróságra kell odafigyelni, hogy tényleg gluténmentes legyen az adott fogás. Ezt az összeállítást azért készítettem, ha ilyen helyzetbe kerültök, miközben kiugrotok a bőrötökből, hogy milyen figyelmes barátaitok/rokonaitok vannak, nyomtassátok ki, és adjátok oda nekik, így biztosan mindenre figyelni fognak! :)


1.       Alaposan tisztítsd meg a felületet (asztalt, pultot), ahol készíted a gluténmentes ételt.
2.       Használj olyan edényeket, eszközöket, amiket előtte alaposan elmosogattál – fakanalat, fa vágódeszkát ne használj, mert azokban sajnos könnyen megtapad a glutén.
3.       Figyelj arra, hogy közben ne nyúlj gluténtartalmú ételekhez, és ha lehet, időben elkülönítve készítsd a gluténmentes ételt, hiszen így könnyebben el tudod kerülni az esetleges keresztszennyeződést.
4.       Minden hozzávaló összetevőit alaposan ellenőrizd, sajnos bármiben lehet glutén. (Tiltott a búza, a rozs, az árpa és a zab minden formában, legyen az keményítő, dara, pehely, fehérje, csíra... bármi. A maláta szintén tiltólistás, illetve a búza különböző fajtái is mint a tönköly, a durum, a bulgur és stb.)
5.       Kérlek, legyél extra figyelmes, ugyanis a nyomokban tartalmazhat is kerülendő! Fontos ellenőrizni a fűszereket is – ugyanis ezek sem biztosak.
6.       Sütéshez, főzéshez használj tiszta étolajat, zsírt, vizet, amiben korábban nem készülhetett semmilyen gluténtartalmú étel.
7.       Ha tejfölt, lekvárt, vajat használsz (vagy bármi olyat, amibe „bele kell nyúlni”), akkor bonts fel egy újat, mert ha korábban visszanyúltál olyan késsel, kanállal, ami hozzáért például a kenyeredhez, akkor az már nem gluténmentes.
8.       Ha elkészült a finomság, akkor tiszta tányérra tedd, és külön tárold, hogy már kész állapotban se érintkezhessen semmivel, nehogy szennyeződjön.

Share:

0 hozzászólás