Zabpehely a gluténmentes diétában?

A zabpehely visszatérő téma az oldalon, rengeteg levelet kapok ezzel kapcsolatban, hogy x meg y zabpelyhet lehet-e fogyasztani gluténmentes diétában, úgyhogy gondoltam, csinálok róla egy posztot, mert ezek szerint hasznos lehet.
A zab alapvetően nem tartalmaz glutént, de mivel a termesztés, betakarítás, szállítás, feldolgozás, tárolás és csomagolás mind-mind együtt történik a többi gabonával, ezért jócskán szennyeződik. Ennek tükrében pedig "gluténosként" tekintünk a zabra is.
A legtöbb levélnek az a kulcskérdése, hogy ezt szabad-e fogyasztani, mert nincs ráírva, hogy glutént tartalmaz, vagy szennyeződik. Na most, ha valamiben ott van összetevőként a zab, az a mi szempontunkból körülbelül olyan, mintha az lenne ott összetevőként, hogy: búza, árpa vagy rozs. Nem fogják utáni kiírni, hogy glutént tartalmaz, vagy szennyeződik, mégsem fogyasztjuk, hiszen az összetevők között ott van egy gluténtartalmú gabona. Így kell tekinteni a zabra is, ha ott van az összetevők között, akkor egyértelmű, hogy glutén van a termékben, nem kell pluszban kiírni, hogy glutént tartalmaz.
VISZONT! Léteznek olyan zabpelyhek, amik gluténmentesek. Ilyenkor odafigyelnek arra, hogy az előbb felsorolt folyamatok (termesztés, betakarítás, szállítás...) elkülönítve történjenek, és a zab véletlenül se szennyeződhessen. Ezeken a termékeken fel is van tüntetve, hogy gluténmentes, ezeket mi is fogyaszthatjuk.
Összességében tehát, ha valamiben zab van, akkor abban van glutén, csak olyan zabot, zabpelyhet használhatunk, amin fel van tüntetve, hogy gluténmentes!


Share:

0 hozzászólás