Gluténmentes szilvás gombóc

Szilvásgombóc ó-ó-ó-ó! :) 
Nem ismerek olyan embert, aki ne imádná, legalábbis ne szeretné a szilvásgombócot. :) Ez az a finomság, amit már óvodásként is vígan gömbölygettem a nagyszüleim konyhájában - ha szilvásgombóc készült, annak az elkészítésével is meg kellett várni. :D Itt kezdődött a gasztro-karrierem...
Ezúttal Anya készítette el, és nem várt meg vele, hogy én gyúrhassam meg a kis gombócokat és tátott szájjal figyeljem, amint feljönnek a forró víz felszínére... lehet, hogy már nem okozott volna akkora örömet, mint 20 évvel ezelőtt. :)

Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 150 g gluténmentes tésztaliszt
  • 100 g rizsliszt
  • 1 tojás
  • szilva
  • porcukor
  • fahéj
  • gluténmentes zsemlemorzsa
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Picit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és a tojást. Alaposan átgyúrjuk a tésztát és rizsliszttel szórt nyújtólapon kinyújtjuk. Kb. 8x8 cm-res négyzetekre vágjuk és mindegyik négyzet közepébe teszünk vagy egy kisebb szilvát, vagy egy nagyobb szilva felét. A szilvára/szilvába teszünk egy kis fahéjas porcukrot, majd gombócot formálunk a tésztából, immár belében a fahéjas, cukros szilvával. 
Forró, sós vízben megfőzzük a gombócokat, akkor lesz jó, mikor feljön a víz felszínére. 
A kész gombócokat kevés olajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. :)


Share:

0 hozzászólás