Gluténmentes szilvás gombóc
Szilvásgombóc ó-ó-ó-ó! :)
Nem ismerek olyan embert, aki ne imádná, legalábbis ne szeretné a szilvásgombócot. :) Ez az a finomság, amit már óvodásként is vígan gömbölygettem a nagyszüleim konyhájában - ha szilvásgombóc készült, annak az elkészítésével is meg kellett várni. :D Itt kezdődött a gasztro-karrierem...
Ezúttal Anya készítette el, és nem várt meg vele, hogy én gyúrhassam meg a kis gombócokat és tátott szájjal figyeljem, amint feljönnek a forró víz felszínére... lehet, hogy már nem okozott volna akkora örömet, mint 20 évvel ezelőtt. :)
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 150 g gluténmentes tésztaliszt
- 100 g rizsliszt
- só
- 1 tojás
- szilva
- porcukor
- fahéj
- gluténmentes zsemlemorzsa
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Picit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és a tojást. Alaposan átgyúrjuk a tésztát és rizsliszttel szórt nyújtólapon kinyújtjuk. Kb. 8x8 cm-res négyzetekre vágjuk és mindegyik négyzet közepébe teszünk vagy egy kisebb szilvát, vagy egy nagyobb szilva felét. A szilvára/szilvába teszünk egy kis fahéjas porcukrot, majd gombócot formálunk a tésztából, immár belében a fahéjas, cukros szilvával.
Forró, sós vízben megfőzzük a gombócokat, akkor lesz jó, mikor feljön a víz felszínére.
A kész gombócokat kevés olajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. :)
0 hozzászólás