Törik, szakad/ túl ragacsos a gluténmentes tészta

A gluténmentes sütés azért macerásabb, bonyolultabb az elején, mert ki kell ismerni a liszteket, azt, hogy ezekhez picit több folyadék kell, jót tesz nekik a rost, ami miatt meg aztán még egy picit több folyadékot igényel. Itt a blogon csak olyan recepteket találtok, amiket már kipróbáltam és beváltak. Viszont sok esetben nincs otthon nálatok ugyanaz a lisztkeverék, de ez nem baj, sokszor más márka kenyérlisztje/süteménylisztje/tésztalisztje is ugyanolyan jól működik. 
VISZONT!
Több üzenetet kaptam már azzal kapcsolatban, hogy elkészítettétek valamelyik receptet és nem volt jó a tészta, mert tört... nem volt jó a tészta, mert ragacsos volt. Ez előfordul, teljesen normális, nem kell megijedni. Ha száraz, törik, tegyetek hozzá még egy kis folyékony hozzávalót (tojássárgája, tejföl, tej, olvasztott vaj...), ha pedig ragacsos, akkor egészen egyszerűen kell még bele gyúrni egy kis lisztet. Ennyi az egész. Azért, mert elsőre nem tökéletes a tészta állaga, nem azt jelenti, hogy elrontottuk, hanem azt, hogy még valamilyen hozzávalót igényel. A tojás méretétől függően is változhat a tészta állaga, ha nagy tojást használsz, lehet, hogy kell bele még egy kis liszt, ha picit, akkor lehet, hogy még valami nedves összetevőt el fog bírni. Szóval, amennyiben ilyet tapasztalsz, akkor az nem azt jelenti, hogy "Úristen, elrontottam és megint dobhatom ki ezt a drága lisztet." Hanem azt, hogy adott esetben még hozzáadhatsz egy kis tejfölt, vagy belegyúrhatsz egy kis lisztet. Ennyi az egész. :)


Share:

0 hozzászólás