Vadas gluténmentes zsemlegombóccal

A Nagypapám borász volt, viszont nem ismertem nála jobb szakácsot. És biztos vagyok benne, hogy nem is fogok. Büszkességgel tölt el, hogy az ínyencségemet tőle örököltem, imádom az ízeket, a fűszereket, kísérletezgetni és mindig újabb és újabb finomságokat kitalálni. Ő volt az, aki még idős korában is odafigyelt arra, hogy hogyan tálalt, a cukkiniből hajócskákat csinált, a főtt tojásra félbevágott paradicsomot tett, majonéz pöttyökkel pedig gombának álcázta őket. Fantasztikus ember volt.
A vadas volt az egyik specialitása, az ő elkészítésében ettük utoljára sok-sok évvel ezelőtt. Anya nem is próbálkozott vele, most ennyi idő után gondolkodtunk el rajta, hogy bele kéne vágni. Anya belevágott. :)
Csupán a lényeges elemét nem követjük a vadasnak, ugyanis nem vadhúsból, hanem pulykacombfiléből készítjük, isteni omlós, szaftos marad a hús.
1 kg pulykacombfilét minden oldalról kis zsíron hirtelen lepirítunk. 5 sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret megtisztítunk és felkarikázunk, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát felaprítunk, majd 3-4 babérlevéllel és a hússal együtt egy nagyobb lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje. Teatojásba kb. 15-15 szem borsot és  borókabogyót teszünk, majd a vízbe lógatjuk. 
Addig főzzük fedő alatt, míg a hús megpuhul (kb 1,5-2 óra), de félidőben (kb. 45 perc után) megzzuk.
Ha megpuhult a hús, megvárjuk míg kihűl és egy éjszakára hűtőbe tesszük, így még jobban átveszi a hús az ízeket.
Másnap kivesszük a húst, a sárgarépás lötyit leturmixoljuk és egy másik edénybe rántást készítünk kb. 3 ek. Mantler lisztből és egy kis cukrot pirítunk benne. Erre ráöntjük a már majdnem kész, leturmixolt répás szószt, majd mustárral, ízlés szerint cukorral, val ízesítjük. Végül 2 dl tejfölt keverünk bele.
A zsemlegombóchoz 4 gluténmentes zsemlét apróra (kb. 1*1 cm) kockázunk, majd 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megpirítjuk a kis zsemlekockákat. Időközben készítünk egy sűrű galuskatésztát 4 tojásból, 10 dkg rizslisztből, 10 dkg kukoricalisztből és 15 dkg Schär Farina lisztből (ehelyett mehet bármilyen gm. lisztkeverék), kis t, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy egy sűrűbb galuskatészta állagot kapjon. Beleszórunk egy kis összevágott petrezselymet, majd ebbe forgatjuk a pirított zsemlekockákat és kb. fél óráig hagyjuk állni, hogy megszívhassák magukat a zsemledarabkák.
Utána forró, sós vízbe szaggatjuk őket egy evőkanál segítségével, majd forrástól számított 15 percig főzzük a gombócokat. Kevéske forró olajon picit megpirítjuk.
Olyan finom, mint a Nagypapámé. ♥




sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás