Gluténmentes karamellás kávétorta

Tegnap ünnepeltük Nagymamám születésnapját, és ismét a kedvenc ízeit kombináltam össze a tortájához, ezek pedig a karamell és a kávé.
Egyszerűen imádok kísérletezgetni, újabb és újabb elképzeléseket megvalósítani, összehangolni különböző ízeket... azt hiszem, pályát tévesztettem és cukrásznak kellett volna állnom. Na mindegy, ami késik, nem múlik. :)
A torta alapja nagyon egyszerű rizslisztes piskóta. Két kisebb (3 tojásos) piskótát sütöttem, egy simát és egy kakaósat, ezeket kettévágtam és így 4 lapot rétegeztem szín alapján felváltva.

Hozzávalók a sima piskótához

  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. rizsliszt
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
 A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét felvertem, majd mikor már kezdett megkeményedni, hozzáadtam 1 el. cukrot és teljesen kemény habbá vertem. A tojások sárgáját felvertem a maradék 2 ek. cukorral, majd hozzáadagoltam a sütőporral elkevert rizslisztet és alaposan eldolgoztam robotgéppel. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgattam a lisztes masszába, majd a 20 cm átmérőjű tortaformámban kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.

Hozzávalók a kakaós piskótához
  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. rizsliszt
  • 1 ek. kakaópor
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
 Teljesen ugyanúgy készül, mint az előbbi verzió, csak ezúttal a liszthez és a sütőporhoz hozzákeverjük a kakaóport, és így együtt adagoljuk a cukros tojássárgájás keverékhez.

Hozzávalók a krémhez:
  • 1 cs. gluténmentes karamellás pudingpor
  • 1 ek. Nescafé
  • 2,5 ek. cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín
 A pudingot megfőzzük a tejjel, cukorral és a kávéval, majd megvárjuk, hogy kihűljön. Felverjük a tejszínt, és apránként robotgéppel hozzákeverjük a már kihűlt pudinghoz. Ilyenkor kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor még egy kevés porcukorral lehet édesíteni - azt kalkuláljuk  bele, hogy a karamellszósz miatt alapból édesebb lesz a torta.

További hozzávalók
  • gluténmentes tejkaramella 
  • karamellszósz (lehet házi, de én a Dr. Oetkeres verziót használtam) 
  • díszítéshez: csokicsepp és tejszínhab
Amikor minden kihűlt, akkor elkezdhetjük rétegezni a tortát. A sima és a kakaós piskótalapot is kettévágjuk, majd a krémet is négy felé osztjuk.
Alulra teszünk egy sima piskótát, kis karamellszósszal meglocsoljuk, majd jöhet a krém negyede. Aztán egy kakaós piskóta, karamellszósz, krém második negyede. Ismét sima piskóta, karamellszósz, krém, végül a tetejére egy kakaós piskóta - itt már nem kell karamellszósz - és a krém utolsó negyedét rákenjük a torta tetejére.
A torta oldalát én sima felvert tejszínnel vontam be - ebben az tetszett különösen, hogy a rétegek közt kibújó kávés karamellás krémmel elvegyülve egy nagyon érdekes márványos (?) mintát eredményezett.
(Ja és annyira tetszik, ez a kicsit rusztikus megoldás, hogy nem vonom be teljesen a torta szélét, hanem a piskótalapok átlátszanak rajta... szerintem annyira jól néz ki. :)
 A tetejét tejszín és habzsák, majd csokicseppek segítségével díszítettem, középre pedig karamellszószt locsoltam és apróra tört tejkaramella darabkákat szórtam.
Isteni lett. :)



Share:

2 hozzászólás

  1. Gyönyörű! És biztos nagyon finom is! Tényleg cukrásznak kellett volna menned :) Juli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juli,
      De aranyos vagy, köszönöm szépen! :)

      Törlés