Gluténmentes csoda-pogácsa

Túrós tészta volt az ebéd, és délutánra maradt egy kis túró... Nem tudom miért, én a túrót úgy kezelem, mintha kincs lenne, olyan finomakat lehet belőle sütni. (Valahogy úgy vagyok a laktózmentes túróval, mint az öreg nénik az ülőhelyekkel a buszon.) Most sem volt másképp, rögtön lecsaptam a maradék túróra... és most sem volt másképp, valami újat szerettem volna. :) Rátaláltam Zóra blogjára, azon belül is egy pogácsa receptre. A kép egyértelművé tette az érzést: ez kell nekem.
A receptet elnegyedeltem (a maradék túró mennyisége döntött), így ahhoz írom le a mennyiségeket.

125 g Nutri Free mix per pane, 125 g Schär mix B, 3 g Dr. Oetker szárított élesztő és 1,5 tk só keverékébe beletettem a 125 g túrómat, 60 g Liga margarint, 1 tojást és kb. 2 ek. laktózmentes tejfölt. (A tejföllel lehet sáfárkodni, a túró állagától függ, mennyi kell bele.)
Robotgép dagasztófejével összegyúrtam, majd kézzel alaposan átdolgoztam és meleg helyen - frissen befűtött cserépkályha teteje - 1 óráig hagytam kelni. Kelés után rizsliszttel szórt deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtottam, becsíkoztam a tetejét, majd pogácsaszaggató híján a fogvájó dobozával szaggattam ki a tökéletes-méretű pogácsákat. (Azt hiszem, kevés lesz az olyan helyzet az életemben, amiből a kreativitásom nem fog kihúzni.) Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, a tetejüket megkentem tojással és 175 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöttem őket. Érdemes figyelni a tetejüket, mert a szín árulkodik. :)




Nem kimondottan túrós pogácsáról van szó, inkább egy nagyon-nagyon finom pogácsáról, amit eszméletlen puhává és könnyűvé varázsol a túró. Madárétkű Nagymamámhoz éppen a vacsorája után vittem át 6-7 darabot, pár perc múlva üres volt a tányér. Azt hiszem, a leghitelesebb vélemény. ;)


sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

7 hozzászólás

  1. Szia! Érdeklődnék hogy mekkorára kell keleszteni a tésztát? Duplájára mint más kelteknél, vagy az 1 óra leteltével mehet a nyújtás? Nekem valamiért nem akart nőni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez a tészta annyira nem fog megnőni, úgyhogy egy óra után nyugodtan nyújthatod. A túró és a margarin mennyisége miatt picit tömény ahhoz, hogy nagyon levegősre keljen. :)

      Törlés
  2. Szia,
    Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet kinyomtatni a receptjeidet, hogy le tudjam vinni a konyhába elkészíteni. Azt látom, hogy copy-paste nem működik, de akkor mi?
    Köszönöm. Nagyon jó receptjeid vannak sokat szeretnék kipróbálni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon köszönöm a kedves szavakat, igazán jól esnek. :)
      A ctrl C + ctrl V billentyűparanccsal próbálkozz, úgy menni fog! ;)

      Törlés
  3. Erika Kokaveczné Árvai! bal egérgombbal kijelölöd a szöveget. (Bekékül) Utána jobb egérgomb és másolás. A fotókat pedig úgy tudod, hogy ráállsz az egérrel a képre és másolás, aztán -ha world-be mented, ott pedig beillesztés.

    Dóri! Szeretném megkérdezni, hogy csak ezekkel a lisztekkel működik? Jújjj de nagyon megtetszett ez a recept. Egy gondom vagy, hogy most szeretném lecserélni a lisztjeimet és a Schar-ból csak Farina, és Schär mix It van itthon. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!
      Schär mix it-tel biztosan működni fog :)

      Törlés
  4. Kedves Dóri! Nagyon tetszik a recepted. Ki is próbáltam. Állagra egy nagyon jó tésztát kaptam, de kisülve már nem az igazi. A túróra gyanakszom, így gondoltam rákérdezek, hogy te milyen állagú túrót használtál? Én a túrós tészta előzményed miatt morzsásabb túrót választottam. De azt hiszem a krémesebb állagúval jobban jártam volna. Segítségedet előre is köszönöm. :) Andi

    VálaszTörlés