Lisztérzékeny a gyerek - mi legyen a tízórai?


Nálam is problémát szokott jelenteni ez a kérdés, csak nem a gyerekem, hanem saját esetemben. Előfordul, hogy reggeltől 4-ig, 6-ig suliban vagyok, és bizony akkor jól meg kell tömnöm a táskámat, mert csak este tudok otthon enni. Eleinte melegszendviccsel nyomultam, és mindig tettem mellé valamilyen gyümölcsöt - banánt, almát, szőlőt - vagy egy kis édességet - egy szelet (gluténmentes) nápolyit, csokit.
Aztán eljön az az idő, amikor már rá sem tudok nézni a melegszendvicsre, ilyenkor kell bevetni a jól bevált, másnap is puha recepteket, amiket nyugodtan meg lehet sütni előző este, vagy adagonként lefagyasztani, majd később kivenni a mélyhűtőből.

Ilyen megoldás lehet a:
1. PIZZA
Imádom a pizzát, nem tudom megunni és ráadásul bőven lehet variálni a feltéteket, tehát végképp nem lesz unalmas. Előző este kisütött pizzából, vagy akár szeletenként lefagyasztott és kiolvasztott pizzából tökéletes tízórai lesz.

2. Be lehet vetni valami jó kis kalácsot is, a töltöttek esetében a töltelék miatt még pluszban puha marad a tészta másnapra. OSTOROS KALÁCS, DIÓS FONOTT KALÁCS, és egy sima pihe-puha KALÁCS is szolgálatra jelentkezik. (Persze csak néhány szelet... mértékkel. :))

3. Hasonlóan menők ebben az esetben a csigák is. Legyen az KAKAÓS, FAHÉJAS vagy éppen PIZZÁS. Akár előző esti, akár mélyhűtőből kivett verzió tökéletes!
Persze majd utána lehet hallgatni a többi kisdiáktól, hogy bezzeg a Mátéka (mindenki helyettesítse be a saját gyerekének a nevét) Anyukája mindig olyan szépeket csomagol tízóraira. Ezekre fel kell készülni. 

4. Ha inkább a sósak játszanak, érdemes KENYÉRLÁNGOSSAL, BUNDÁS VIRSLIvel, BACONOS CSOMÓval, MÁJKRÉMES BATYUval próbálkozni

5. Édességkedvelőknek viszont nyugodt szívvel ajánlom a LEKVÁROS LEVELet, TÚRÓS TEKERCSet, PUDINGOS TÁSKÁt, MÁKOS TEKERCSET, ALMÁS TÁSKÁt, DIÓS TEKERCSet.

6.. Nagy játékos a perec is, lehet ÁLLATKERTI verzió és BOLTI VERZIÓ (puhább) is.

7.. Ha nagyon extrázni szeretnénk, befigyelhetnek kicsit különlegesebb finomságok is, mint a KAKAÓS CSAVART, VIRSLIS VIRÁGOK, KAKAÓS RÓZSÁK, MÁKOS SZÍVEK.

Tudom, hogy az előbb felsorolt finomságok nem éppen szénhidrátszegények. Viszont a legtöbb kisgyerek vagy szendvicset, vagy valamilyen pékárut visz az iskolába. Mivel egy gyerek napi étkezése nem csupán tízóraiból áll, szerintem egy-egy finom, természetesen gluténmentes, otthon elkészített pékáru belefér a napi étrendbe. Csak ne érezze magát kirekesztve a sok kalácsot, csigát, pizzaszeletet majszoló többi kisgyerek között.

sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

1 hozzászólás