Gluténmentes panírozás

Rántott finomságok gluténmentes elkészítése esetén felmerülhet a kérdés: mivel panírozzunk? És ez a kérdés - megjegyzem - teljesen jogos. Mivel a panír alapvető összetevője a liszt és a zsemlemorzsa, gluténmentes - tegyük fel - rántott csirke esetén ezeket bizony le kell cserélnünk. A liszt az lehet egy teljesen alap rizsliszt, de mi helyettesítse a zsemlemorzsát?


  1. A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás megvásárolni egy előre elkészített gluténmentes zsemlemorzsát. Rengeteg márkát lehet kapni, gyárt gluténmentes zsemlemorzsát a Nutri Free, a Schär, a Mester család, a Cornito, a Barbara, a FE-mini, sőt már a Ceres is. (Természetesen a teljesség igénye nélküli felsorolás.) 
  2. Aztán jó ötlet az is, hogy mi daráljuk le az általunk elkészített, de már kiszáradt kenyeret, zsemlét, viszont itt akadhatnak balesetek, például a receptben írt és ezáltal a kenyérhez/zsemléhez adott zsiradék végett - hiszen ezáltal könnyen megavasodhat a prézlink.
  3. A harmadik megoldás számomra A megoldás. A burgonyapehely a gluténérzékeny rántott kedvelők mentőmellénye, hőse, sztárja, Herkulese. Ezt is egy az egyben meg tudjuk vásárolni szaküzletekben - figyeljünk oda, hogy garantáltan gluténmentes legyen! - és egyszerűen zsemlemorzsa helyett burgonyapelyhet használjuk a panírozás 3. fázisában.
  4. Nagyon jó megoldás még a corn flakes - ebben az esetben is oda kell figyelni, hogy gluténmenteset válasszunk, mint pl. a Nestlé gluténmentes kukoricapelyhe. Előtte törjük apró darabokra a kukoricapelyheket, ne feltétlen morzsákra, lehet kicsit rusztikusabb a végeredmény. Szintén egy nagyon jó helyettesítője a zsemlemorzsának rántott húsok esetében.
  5. Ha pedig valami édes finomságot készítünk, mint gombóc, derelye, esetleg nudli, akkor teljesen más megoldásban is gondolkodhatunk. A zsemlemorzsába forgatás helyett érdemes kipróbálni a darált (kicsit cukrozott) mákot, vagy diót. 
Mennyi, de mennyi helyettesítési lehetőség, és én sem jegyeztem fel mindent. :) Remélem, valamelyik beválik és a kedvencetek lesz!
sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

4 hozzászólás

  1. Úgy tűnik,hogy rendszeres olvasód lesz.:( Köszönöm a segítséget!!!!
    Burgonyapehely....
    Menyem és egyik lányka gluténos, lehet,hogy én is csatlakozom hozzájuk.....Még nincs bebizonyítva.

    VálaszTörlés
  2. Palacsintatésztát is lehet a tojásból készíteni rizsliszt vagy keményítő és fűszerek hozzáadásával, és a liszt után ebbe mártva a húst megsütni. Nekem pl.ez a titkos favorit.
    A tört Abonett vagy kölesgolyó kimaradt, a pattogatott amaránt is.

    VálaszTörlés
  3. Palacsintatésztát is lehet a tojásból készíteni rizsliszt vagy keményítő és fűszerek hozzáadásával, és a liszt után ebbe mártva a húst megsütni. Nekem pl.ez a titkos favorit.
    A tört Abonett vagy kölesgolyó kimaradt, a pattogatott amaránt is.

    VálaszTörlés