Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes kakaós csiga

Bár minden finomságra azt mondom, hogy a kedvencem, azt hiszem, kezdek rájönni, mi is igazából a szívünk csücske. Bár minden egyes sütemény/sütés alkalmával megállapítjuk, hogy nagyon finom és bizony ez a kedvencünk, leggyakrabban a kakaós csigához térünk vissza. Ebből a hűséges viszonyból állapítottam meg a tényt, hogy a kakaós csiga az abszolút kedvenc.
A héten tojásmentes verziót készítettem. Szerencsére a tojásra egyikünk sem érzékeny, csupán egy olyan végtelen egyszerű okból maradt ki, hogy nem volt otthon tojás - így nem tudtam használni. Viszont örültem, hogy ezzel a recepttel most azoknak is kedvezhetek, akiknek mellőzniük kell a tojást.
Nagyon egyszerű a tészta:
250 g Schär mix B-t elkevertem 1 ek. cukorral, 1 ek. útifűmaghéjjal és 4 g Dr. Oetker instant élesztővel. Hozzáadtam 1 dl meleg mandulatejet, 1,2 dl meleg vizet, majd robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni. Mikor kezdett szépen összeállni, hozzáöntöttem 60 g felolvasztott Liga margarint, tovább dagasztottam, majd letakartam egy tiszta konyharuhával és 50 percig hagytam kelni.
Gyönyörűen megkelt a tészta, rizslisztes deszkán kicsit átgyúrtam, majd ismét megszórtam a deszkát és vékonyra nyújtottam rajta a tésztát. Megkentem felolvasztott Liga margarinnal és megszórtam kakaópor és cukor keverékével. Feltekertem és a szokásos cérnás módszerrel vágtam le a kis csigákat. Egy picit még hagytam kelni őket a tepsiben is, majd 175 fokos sütőbe tettem 20 percre. Ekkor kivettem, meglocsoltam meleg, cukros mandulatejjel és visszatettem még 3-4 percre.
Nem érződött rajta, hogy kimaradt a tojás, sőt, másnap is fantasztikusan puha volt! :)




sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

1 hozzászólás

  1. Szia! Nagyon jól néz ki, kipróbálnám. Viszont erről a Schär mix-B-ről még nem hallottam. Hol lehet kapni? Vagy lehet más gluténmentes liszttel helyettesíteni? :)

    VálaszTörlés