Gluténmentes epres koszorú
Picit már húsvétra hangolódós, de azért még nem teljesen húsvéti. :) Nagyon finom kalácstészta az alapja, de ezúttal eperlekvárral töltöttem és koszorú alakot igyekeztem neki adni... hát, maradjunk annyiban, jobb, ha fonok! :D
Elképesztő könnyű, puha és nagyon finom lett a tészta, még másnap is jó állagú - bár egy pici mikrózás jót tesz neki.
Hozzávalók
- 200 g Nutri Free Mix per Pane
- 50 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
- 30 g cukor
- 1 ek. útifűmaghéj
- 4 g porélesztő
- csipet só
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. olvasztott vaj
- eperlekvár
- Kenéshez:
- 1 tojás
A liszteket elkeverjük a porélesztővel, cukorral, útifűmaghéjjal, pici sóval, majd ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és elkezdjük összedolgozni. Időközben mehet az olvasztott vaj is, dagasztjuk tovább, majd letakarjuk és 40-50 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kevés liszttel még átgyúrjuk - egy pici még kelleni fog neki, hogy jól formázható legyen. 4 gombócra osztjuk a tésztát, majd mindegyik gombócot egyesével kinyújtjuk.
(Kicsit bonyolult lenne leírni a formázási technikát, így alulra beszúrok egy mintát, hogy hogyan készült. :))
Látjátok, hogy a kinyújtott tésztát középen szemmel megfelezzük, majd az egyik oldalán vékony kis csíkokra bevagdossuk. Az egészben maradt részre egy csíkban betöltjük a lekvárt, majd picit feltekerjük, hogy fedje a tészta - ekkor a felcsíkozott rész még mindig érintetlen. A csíkokat egyesével megtekerjük, majd ráhengergetjük a lekváros részt és kör alakot formázunk belőle.
Ezt megcsináljuk mind a 4 gombóccal, majd sütés előtt lekenjük tojással a tetejüket és 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket.
0 hozzászólás